Sreda 30.08.2017.
15:33
www.slobodnaevropa.org

Zašto se Vučić tako dobro slaže sa Edijem Ramom?

EPA
Edi Rama i Aleksandar Vučić

Ljubavni par

Tako, na primer, imamo sjajne odnose sa Mađarskom i pored toga što postoje značajna razmimoilaženja kad je reč, naprimer, o izbeglicama, i Mađarska je podigla ogradu na granici sa Srbijom.

Srbija) ima sjajne odnose sa Crnom Gorom i Milom Đukanovićem iako se Crna Gora otcepila od Srbije, pa je onda priznala Kosovo, pa je sad ušla u NATO, ali Đukanović i Vučić su lični prijatelji i to se prenosi i na državni nivo. Kad je reč o Rami tu je stvar malo komplikovanija.

Naravno da su interesi Albanije i Srbije suprostavljeni najpre kad je reč o Kosovu, ali sa druge strane Rama po tvrdnjama mnogih ljudi iz Albanije u poslednjih nekoliko godina pokazuje izrazite autoritarne tendencije i na neki način reaguje na svaku kritiku vrlo slično kao i Vučić.

Njihov odnos malo podseća na nekakav ljubavni par koji se svaki čas čas miri, čas mrzi, čas svađa ali stalno ostaje zajedno, tako da se oni povremeno nabacuju drvljem i kamenjem jedan na drugog a onda se tapšu po ramenu i dogovaraju izgradnju autoputa.

Precenjuje se Ramin uticaj na Kosovu

U svakom slučaju ono što ih spaja su, po mom mišljenju, upravo ta autoritarna ponašanja i tendencije, ističe Anastasijević.

U Beogradu ima mnogo onih koji misle da bi ukoliko bi se napravila čvršća veza sa Tiranom to na neki način moglo da ojača srpsku poziciju kada je reč o Kosovu.

Ja mislim da je ta nada neosnovana, jer takvo gledanje precenjuje uticaj koji Albanija uopšte a Rama konkretno ima na samom Kosovu, kao i činjenicu da Kosovo nije nikakva produžena ruka ruka Tirane tako da ima svoje političare i svoju politiku.

Ne verujem da će to mnogo uticati da se kosovki problem reši. Sa druge strane, naravno da ne može ni da odmogne, zaključuje novinar.

2024 © - Vesti online