Sreda 30.08.2017.
14:58
www.dw.com

Nemački mediji: Kim zna kako je prošao Gadafi

Reuters
Severnokorejski diktator Kim Džong Un

Podseća se da je Savet bezbednosti UN osudio potez Severne Koreje koja je testirala raketu dugog dometa preko japanske teritorije.

"Tramp i njegovi savetnici su morali da prime k znanju da je dosadašnja taktika prema komunističkom režimu Severne Koreje straobalno propala", piše "Špigl onlajn".

Nemački magazin navodi da se za sada američki predsednik zadovoljio pretnjama, obećavajući severnokorejskom vođi Kimu Džong Unu "vatru i bes". 

"Kim Džong Un doduše svesno nije izveo direktan napad protiv SAD ili nekog saveznika, ali je raketni test preko Japana pokazao koliko ga plaše Trampove pretnje: nimalo", navodi "Špigl" u internet izdanju. Nedeljnik navodi i da "Tramp i njegovi savetnici odlično znaju da su u škripcu".

"Iza zatvorenih vrata se u Beloj kući već nedeljama razmatraju scenariji za preventivni rat protiv Severne Koreje. Ali zaključak je uvek isti: vojni udar SAD protiv Severa imao bi za posledicu rat između Severne i Južne Koreje. Posledice bi bile razorne, pogotovo za milionsku metropolu Seul koja leži gotovo na demarkacionoj granici ka Severnoj Koreji", piše portal.

List "Manhajmer morgen" vidi stvari drugačije. Navodi se da se "treba se osloboditi još jedne iluzije: nema tih pregovora koji će naterati Kima da prekine raketni program".

"To ne mogu da ga nateraju ni Sjedinjene Države - posebno ne one. Jer za Kima se strašni primer zove: Moamer el Gadafi.  Gadafija sa atomskim oružjem niko ne bi napao. To znači da su nuklearne bojeve glave za Kima životno osiguranje. To će Zapad, hteo ne hteo, morati da prihvati kao realnost", zaključuje list iz Manhajma.

2024 © - Vesti online