Sreda 30.08.2017.
14:18
Đ. Barović - Vesti

Čitajte na VESTI DIGITAL: Srpske kosti niko ne traži

D. N. Petrović
Eshumacija čeka

Predsednik koordinacije udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač, ističe da je od ovog broja 4.000 Srba. Ova organizacija je u sredu predvodila povorku koja je ispred Vlade Srbije položila cveće i uručila pismo porodica nestalih premijerki, zato što je "pala tišina na pronalaženje njihovih najbližih".

I Veljko Odalović, predsednik vladine Komisije za nestale, ističe da je najveći problem u nečinjenju zemalja u regionu da se istraže sve neistražene masovne grobnice, ali i identifikuju pronađeni.

- Problem sa rasvetljavanjem sudbine nestalih je sve teži. Prošlo je mnogo vremena, nema novih informacija o potencijalnim lokacijama gde se tela ljudi nalaze. Tela onih koje mi tražimo su na KiM, u Hrvatskoj i Bosni - ističe Odalović navodeći primer Hrvatske u kojoj ni posle 25 godina nisu istražena 74 poznata grobna mesta, a istovremeno je i više od 70 pronađenih tela koja još čekaju identifikaciju.

Savo Štrbac, direktor Veritasa je, kada je reč o nestalima u Hrvatskoj mnogo konkretniji.

- Veritas trenutno raspolaže pouzdanim podacima za više desetina poznatih mesta ukopa sa oko 230 posmrtnih ostataka srpskih žrtava na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom "nepoznat", koji i 22 godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju - ističe Štrbac.

Nastavak pronađite na VESTI DIGITAL:

"Vesti", novine vaše porodice i vaše otadžbine, biće sada 24 časa sa vama.

Zavisno od toga da li korisitite android ili apple platformu aplikaciju možete skinuti sa:

za Apple uređaje: https://appsto.re/de/XSioib.i

za android uređaje: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI!

Tvoje novine na ekranu!

2024 © - Vesti online