Utorak 29.08.2017.
14:22
Srna

Zlokobna noć kad su ustaše ubile 150 Srba: Streljani, pa bačeni u raku - iz zemlje se čuli jezivi jauci

wikipedia.org
Ustaše tokom Drugog svetskog rata počinile jezive zločine (Foto: Arhiva)

Hrvatske ustaške vlasti su na tom području tokom Drugog svetskog rata sistematski ubile na hiljade nedužnih civila, najviše upravo tokom avgusta i septembra 1942. godine, podsećaju iz Udruženja "Jadovno 1941".

- Sava Šumanović uhapšen je 28. avgusta rano ujutro, zamolio je da se spremi, okupao se, uzeo stvari, poljubio majku u ruku i otišao zauvek, ne znajući za šta ga terete - kaže Gordana Krstić Faj, istoričar umetnosti.

Taoci su prvo brutalno pretučeni, a potom prevezeni u Sremsku Mitrovicu, gde im je pokretni preki ustaški sud izrekao smrtne kazne i tokom noći su streljani.

Uz upaljene baklje kraj spremnih raka, prošavši ustaški špalir, pucano im je u potiljak ili su direktno legali u raku, nakon čega je u njih pucano.

Potom su polivani krečom i zatrpavani zemljom. Jedan broj mučenika je ugušen, jer su ranjeni i živi zatrpavani, da bi se posle toga ispod zemlje čuli potmuli jauci.

Proslavljeni slikar je te 1942, kao i 1941. godine slikao manjim intenzitetom nego inače, zabrinut zloslutnim vremenima.

U momentu hapšenja je na štafelaju ostala upravo završena slika "Beračice", danas izložena u Memorijalnoj galeriji u Šidu.

2024 © - Vesti online