Utorak 29.08.2017.
18:30
Đ. Barović - Vesti

"Pobesneli Maks" divlja Negotinom

pixabay.com
Akcioni horor u istočnoj Srbiji

- Hoćemo da ljudi postanu svesni da uopšte ne konzumiraju alkohol i da time pogoršavaju i svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju - rekao je Stefanović.

Da je bilo krajnje vreme da se bahatima stane na put, slikovito govori i primer iz Negotina gde je predsednik Policijskog sindikalnog pokreta Ivan Đurđević na društvene mreže postavio snimak divljanja motorista kroz centralne ulice ovog dijasporskog grada.

Prebrzi na udaru

Ministar policije je najavio da će biti pooštrene i kazne za vozače koji nasilnički voze, odnosno koji voze više od 90 kilometara u gradu, a 220 kilometara na sat na autoputu, pretiču preko pune linije...
Dobro se neće provesti ni oni koji jurcaju pored škola. Kako je ministar Stefanović najavio, od kraja avgusta i tokom celog septembra biće pojačana kontrola saobraćaja pored škola.

Snimak je napravljen u subotu, nekoliko minuta iza ponoći s kratkim tekstom: "Negotin, mali 'mirni' gradić na istoku Srbije koji se pod okriljem noći transformiše u scenografiju filmova poput 'Mad Max' i čije se ulice pretvaraju u trkačku pistu..."

Lična arhiva

I dalje u staroj zgradi

Igor Đurđević (na slici) je pre nekoliko meseci javnosti predočio i katastrofalne uslove u kojima radi negotinska policija. Naime, oni su smešteni u zgradi u kojoj su buđ i memla, neuslovni toaleti, a grejanje je ograničeno samo na prepodnevne časove, pa su po zimi prinuđeni da donose svoje grejalice.
- Dobili smo obećanje da ćemo biti izmešteni u zgradu jedne banke u centru grada, ali taj postupak je u toku i nema šanse da sve bude završeno ove godine. Dakle, ovog leta smo "uživali" u smradu, a zimus ćemo u hladnoći - navodi predsednik PSP.

Đurđević je na ovaj način, međutim, želeo da ukaže na još jedan problem, a to je da se divljanje motorista po Negotinu već mesecima odvija zbog nedostatka ljudstva i vozila u lokalnoj policiji.

- Sticajem okolnosti već nekoliko meseci sam na odmoru, iskoristio sam zakonsku mogućnost da kao suprug čuvam naše četvoro dece. Međutim, zbog bahate, divlje vožnje motorista po glavnim ulicama Negotina, svaka noć je prava noćna mora i za decu i za nas. Čim se smrkne, decu prebacujemo u sobu koja ne gleda na ulicu, a nismo jedini koji noću zatvaramo sve prozore, jer je buka od turiranja i brze vožnje nepodnošljiva - priča Đurđević.

Prijava protiv N. N. počinioca

O apsurdnosti situacije u kojoj se trenutno nalazi negotinska policija svedoči i sledeći podatak. Đurđević je, pošto je napravio video-snimak, uredno pozvao policiju da bi prijavio slučaj. Saobraćajci su se pojavili posle 20-ak minuta, uzeli izjavu od njega, napravili uviđaj i podneli prijavu protiv N. N. osobe.
- Tokom letnje sezone bilo je i dijasporaca koji su vozili motore, ali mahom je reč o lokalnom stanovništvu. Njih je pedesetak i divljanje počinje već oko 19 sati, a iza ponoći je pravo ludilo. Teško da će policija pronaći baš onoga koga sam snimio, tako da se problem mora sistemski rešiti - ističe Đurđević.

Njegov sindikat je pozvao sve meštane Negotina i okoline da im dostave slične snimke kako bi se šira javnost u Srbiji upoznala sa problemom. Đurđević ističe da je na ovaj korak bio primoran iako je i sam pripadnik policije čiji je posao da se brine o bezbednosti građana.

- Sve i da nisam na odmoru, da sam u uniformi, teško da bih mogao da zaustavim motoristu koji proleti pored mene. To je posao za saobraćajnu policiju, ali u našoj stanici je samo jedno vozilo i ograničen broj saobraćajaca. Ukoliko je to vozilo ispravno, onda su oni uglavnom noću po magistralnim putevima i ne stižu da se bave ovim problemom - objašnjava Đurđević.

On dodaje da je o ovom problemu, ali i nedostatku ljudstva i tehnike, u ime Policijskog sindikalnog pokreta u više navrata obraćao i nadređenima, ali i centrali MUP-a u Beogradu.

- Svima smo pisali, svima smo predočili ozbiljnost problema na koji način je drastično ugrožena bezbednost građana, ali se ništa ne dešava - kaže Đurđević.

2024 © - Vesti online