Utorak 29.08.2017.
09:46
Vestionline

"Ovo je primer klasičnog zastrašivanja i poruka Srbima da se ne vraćaju na Kosovo"

M. Karović
Mora se utvrditi odgovornost za zločine na kosovu: Milovan Drecun

 - Ovo je primer klasičnog zastrašivanja u sredini koja je etnički surovo očišćena od srpskog stanovništva i ovo je poruka svima – nemojte da se vraćate na ognjišta sa kojih ste proterani - rekao je Drecun za RTS.

On je rekao da je neophodno da se utvrdi odgovornost za zločine na KiM bez obzira na nacionalnost i žrtve i izvrštilaca, ali je dodao da je problem u postojanju tajnih optužnica Prištine i tamošnjih sudskih organa.

- To je više desetina optužnica protiv ljudi srpske nacionalnosti koji se terete za navodno počinjene zločine - rekao je on napominjući da oni koji se nalaze na njima to i ne znaju.

Sa naše strane nema tih tajnih optužnica, naveo je Drecun i podsetio da je i bilo i slučajeva podizanja lažnih optužnica protiv Srba.

- Srbija će učiniti sve i pokrenuti celokupan mehanizam koji joj stoji na raspolaganju da oslobodi tog čoveka, ali biće teško - rekao je Drecun.

Drecun smatra i da je neophodna reakcija međunarodne zajednice ali da je ona izostala.

- Tema saradnje po pitanju gonjenja onih koji su osumnjičeni za ratne zločine morala bi da se nađe na dnevnom redu dijaloga u Briselu - rekao je Drecun navodeći da će predsednik Vučić sigurno staviti tu temu na dnevni red.

 

2024 © - Vesti online