Ponedeljak 28.08.2017.
21:16
Vestionline, Tanjug

"Izvučeno iz konteksta, a mora se znati ko je započeo rat"

pixabay.com
Sve se nalazi u Arhivama

On je dodao da je poznato da je "ideja velike Srbije i Memorandum SANU krenuo iz Beograda i da su svi ratovi na području bivše Jugoslavije posledica te ideje."

- Ali, isto tako sam rekao, pošto je trećina teritorija Republike Hrvatske bila okupirana četiri godine, a jedan deo i šest godina do mirne reintegracije, uglavnom, sve te velike i pojedinačne grobnice su se nalazile upravo na tim prostorima. Tu su parametri koje, kao vojnik, sa sigurnošću mogu pretpostaviti, ali s obzirom na to da imam i informaciju, sve se nalazi u arhivima Republike Srbije - rekao je Sučić, prenela je HINA. 

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestale Srbije Veljko Odalović je ranije danas napustio konferenciju zbog niza uvreda koje je Sučić izrekao o Srbiji i bivšoj JNA u uvodnom izlaganju. 

Upitan da objasni svoju izjavu da svako zlo dolazi iz Srbije, Sučić je rekao da "ako se izvadi jedna reč ili rečenica iz konteksta... kad krenemo u priču mora se znati ko je započeo rat i gde se vodio". 

Rat se, kaže, nije vodio na teritoriji Srbije, "a u svakom su ratu oni (Srbija) bili". 

Ponovio je da je ideja o stvaranju "velike Srbije" i oduzimanju Hrvatima prirodnog i istorijskog prava utemeljena u zaključcima Memoranduma SANU i da je projekat krenuo iz Beograda. 

Na Odalovićevu izjavu da Srbija nema zahtev za bilo koju poznatu lokaciju ili grobna mesta i pojedince za koje nisu dali odgovor, Sučić je rekao da se to odnosi na grobove u Srbiji, a da Hrvatsku zanimaju primarne grobnice na prostorima koji su, kako kaže, bili okupirani četiri, odnosno šest godina. 

Sada je, kazao je, "najlakše staviti se u kontekst Srbije i reći 'nemamo informacija o nikakvim grobištima'". 

Zapitao je, prenosi HINA, zašto neko negira činjenice, ako on smatra da je ključ rešenja u Srbiji i da iznosi argumente. 

- Moramo se pogledati u oči i prihvatiti činjenice i okolnosti koje su se događale u Domovinskom ratu i bez obzira na protok vremena ne treba ništa zaboravljati. Zna se da je Domovinski rat bio odbrambeni i da je negde neko odnekuda došao i želeo Hrvatima oduzeti prirodno i istorijsko pravo na stvaranje države i dogodilo se što se dogodilo.Vojno redarstvena akcija Oluja bila je časna operacija u kojoj je okupirani istorijski prostor Hrvatske vrati u državne granice - rekao je, između ostalog, Sinčić.

2024 © - Vesti online