Petak 09.07.2010.
19:15
Tanjug

Priča Ane Frank u vidu stripa

Portparol muzeja Anemari Beker je tim povodom izjavila da je nova publikacija namenjena prevashodno tinejdžerima koji, možda, drugačije ne bi pročitali čuveni dnevnik.

Ana Frank je dnevnik pisala od svog 13. rođendana tokom dve godine koje je ona sa porodicom provela sakrivajući se u jednom stanu od nacista.


Dnevnik je po završetku rata objavio njen otac Oto, jedini preživeli član porodice Frank.
Ana Frank je umrla 1945. u koncentracionom logoru Bergen-Belsen.

Upotreba forme stripa da bi se ilustrovala neka ozbiljna istorijska tema, pa bila ona i genocid, nije nešto novo. Strip "Maus" u kome je autor Art Špigelman ispričao život svog oca koji je preživeo zatočeništvo u Aušvicu, osvojio je 1992. specijalnu Pulicerovu nagradu.


Kako prenosi agencija AP, biografija Ane Frank u stripu delo je američkog autora Sida Džejkobsona i crtača Ernesta Kolona koji su sarađivali i na izdanju stripa posvećenog terorističkim napadima 11. septembra 2001. pod naslovom "The 9/11 Commišion Report".


Strip o životu Ane Frank pojaviće se ovog meseca u američkim knjižarama, a na jesen će se naći u prodaji i u Velikoj Britaniji. Planirani su i prevodi na nemački, francuski i italijanski jezik. Bekerova je najavila da će ova ilustrovana biografija biti uvršćena u školsku nastavu istorije, u delu posvećenom Drugom svetskom ratu.


Muzej kuća Ane Frank odlučio se na izdavanje stripa posle uspeha sličnog edukativnog projekta, "Potraga" (The Searć), koji govori o izmišljenoj porodici koja je primorana da se krije.  

2024 © - Vesti online