Nedelja 27.08.2017.
21:33
www.dw.com

Rusija i Iran ostavljaju Asada na vlasti

Reuters
Predsednik Sirije Bašar al Asad

- Možemo pretpostaviti da će Asad još neko vreme ostati na vlasti. Međutim, ne delim mišljenje onih koji već govore o pobedi sirijskih trupa. Pre svega jer sirijska armija kao i plaćenici tajne službe imaju veoma velike probleme s ljudstvom. Ti problemi postoje još od 2011. godine kada je dezertirao veliki broj osoba, pre svega sunita. Taj problem do danas nije rešen. Bez ruske i iranske podrške bi sirijske trupe već davno bile pobeđene - ističe Štajnberg.

- Sve dok mu Rusi, Iranci, Hezbolah i druge šiitske paravojne grupe stoje na raspolaganju, Asadovo svrgavanje sa vlasti je nerealno. Od ranije nam je poznato da su takve podrške vremenski ograničene. Često ih održava zajednički neprijatelj. Ukoliko bi se to zajedništvo raskinulo, Asad bi se veoma brzo mogao naći pod pritiskom - kaže Štajnberg i zaključuje:

- Asadovi partneri će verovatno od svog angažmana imati koristi. Rusija bi na primer imala pristup Sredozemlju i obnovila imidž jake vojne sile. Iran bi s druge strane znatno proširio zonu uticaja. Njima je važno da zadrže jedinog državnog saveznika u svetu, Siriju, i na taj način očuvaju pristup Libanu, a samim tim i libanskom Hezbolahu.

2024 © - Vesti online