Nedelja 27.08.2017.
18:41
slobodnaevropa.org

Zašto Turska više ulaže u Srbiju nego u Bosnu?

EPA/Turkish President Press Office
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

- S druge strane, Bosna i Hercegovina kao multietnička država vrlo je osetljiva na favorizovanje bilo koje etničke zajednice od strane druge države. O tome Turska mora da vodi računa kao i državno rukovodstvo BiH, pogotovo predstavnici bošnjačke političke elite - nadovezuje se Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane. 

- Između Stranke demokratske akcije i Erdoganove Stranke pravde i razvoja veze prvenstveno postoje na nivou njihovih lidera i uglavnom jačaju u periodu kada je i jednom i drugom potrebna mobilizacija glasova u vreme izbora. Erdoganu dolazi podrška iz BiH, a Izetbegoviću iz Turske kada im je potrebna - kaže Bećirović.

I pored sveg toga, Turska ima mnogo jaču privrednu saradnju sa Srbijom, nego sa BiH. Turski predsednik Erdogan dolazi u septembru u posetu Srbiji sa oko 150 biznismena.

- Turski kapital, kao i svaki drugi kapital, ide tamo gde je sigurno, gde je politička klima stabilna, gde je pravni okvir prijateljski nastrojen prema stranim ulaganjima. Teško da mi ispunjavamo te uslove. A turske pare su na kraju krajeva samo pare i turski biznismeni samo biznismeni - kaže Bećirović.

- Srbija je uspešnija od nas zato što pripremi teren za strana ulaganja i napravi izmene u zakonodavstvu koje olakšavaju prenos vlasništva i novčane transakcije. To je ono što nedostaje Bosni i Hercegovini. Kada nam dođu strani biznismeni, mi ne nudimo bog zna šta i zato nemamo mnogo stranih investicija - zaključuje Lejla Ramić Mesihović.

2024 © - Vesti online