Nedelja 27.08.2017.
01:11
Vestionline

Moldavija: Odgovorićemo Rusiji

Arhiva
Zastava Moldavije

- Juče sam prosledio jednu od tema razgovora koje sam imao sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejem Rjabkovim, a to je zahtev da Moldavija ne insistira na uvršćivanju te inicijative - rekao je Neguca novinarima, dodavši da će odluka uslediti u roku od nekoliko dana.

Rjabkov je u petak moldavskom ambasadoru u Moskvi poručio da inicijativu Moldavije za povlačenje ruskih mirovnih snaga iz Pridnjestrovlja, Rusija smatra novim neprijateljskim potezom čiji je cilj onemogućavanje poboljšanja odnosa između dveju zemalja.

Rjabkov je ambasadoru Negucu, koga je Ministarstvo inostranih poslova pozvalo na razgovor, ukazao na "provokativnu inicijativu Kišinjeva, koji zahteva da mogućnost potpunog povlačenja stranih vojnih snaga sa teritorije Moldavije bude uvrštena u dnevni red 72. sednice Generalne skupštine UN", preneo je Tass.

"Rusija je naglasila da ovaj korak, koji zanemaruje stvarne razloge prisustva ograničenog kontingenta ruskih snaga u području reke Dnjestar, smatra još jednom karikom u lancu neprijateljskih poteza koje su u poslednje vreme povlačili oni političari u Kišinjevu koji ne žele poboljšanje bilateralnih odnosa", stoji takođe u saopštenju Ministarstva inostranih poslova.

Pridnjestrovlje je zvanično u sastavu Moldavije, ali pola miliona stanovnika istočne obale Dnjestra, koji govore ruskim jezikom, proglasilo je 1991. godine nezavisnost.

2024 © - Vesti online