Subota 26.08.2017.
12:23
Vestionline, Tanjug

"Kratka kriza sa Makedonijom, neće biti većih posledica"

www.mc.rs
Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandar Joksimović

Ona je istakla i da ne može ostaviti veće posledice, kao i da postoji politička volja obe zemlje da se to reši. Joksimović je za RTS rekla i da pretpostavlja da će susret premijera Srbije i Makedonije u Draču rezultirati zakazivanjem zajednicke sednice dve vlade. 

Lideri zemalja Zapadnog Balkana danas se sastaju u Draču, a Joksimović kaže da je veoma važno da se u određenim vremenskim razmacima susreću premijeri regiona, ocenjujući da ova vrsta neformalih susreta omogućuje neposrednu komunikaciju. 

Ona je ocenila i da je do smirivanja situacije sa Makedonijom došlo veoma brzo, ali smatra da javnosti nikada neće u potpunosti biti otkriveno šta je bila pozadina te situacije. 

Joksimović je ocenila da je izazvano određeno uzmemirenje pa je važno da se raščisti šta je dovelo do ovakve situacije da se ne bi ponavljala. 

Govoreći o poseti izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Makalistera, Joksimović kaže da su se njegove primedbe odnosile na oblast vladavine prava, slobodu govora i korupciju. 

Ocenjuje i da su to uobičajene zamerke za ovu fazu evropskih integracija. 

Što se tiče susreta sa predstavnicima opozicije, Joksimović kaže da je to uobičajen format i da je ključno da deo opozicije nije iskoristio priliku da Mekalisteru predstavi svoje ideje o kljucnim pitanjima. 

Napominje da se Mekalister, koji je visoki funkcioner CDU Angele Merkel, sastao se i sa predstavnicima sestrinske Srpske napredne stranke pozivajuci ih na završni predizborni skup CDU.

2024 © - Vesti online