Subota 26.08.2017.
10:54
Vestionline, b92.net

VIDEO, FOTO: Snimljena najsjajnija zvezda

ascensionearth2012.org
Po boju i sjaju, Antares podseća na Mars  (Foto: Arhiva)

Reč je o Anteresu, crvenom superdžinu, petnaestoj najsjajnijoj zvezdi na nebu udaljenoj od Sunca 604 svetlosne godine. 

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije ove neobične zvezde, a opservatorija je objavila i video-snimak u kome navodi više detalja o samoj zvezdi i ostalim sprovedenim istraživanjima. 

Po boju i sjaju, Antares podseća na Mars i moguće je videti je golim okom, čini sazvežđe Škorpija. Ima 15 puta veću masu od Sunca i zadivljujuće je kako njen sjaj vidimo sa Zemlje sa tolike udaljenosti. Kada bi se nalazila na ivici našeg solarnog sistema, njeni površinski slojevi dodirivali bi Mars. 

b

Nažalost, Antares ulazi u završnu fazu svog životnog veka, što znači da će uskoro doći do supernove, zvezdane eksplozije koja izbacuje ogromnu energiju za izuzetno kratak vremenski period. 

Sjaj supernove pre eksplozije se poveća više miliona puta u odnosu na sjaj tokom njenog života. Posle eksplozije, sjaj postepeno opada tokom nedelja ili meseci.

Zvezda će na kraju izgubiti na masi, fenomen koji je za naučnike ostao misterija. Ipak, postoji nada da će se o ovom fenomenu više saznati tokom procesa raspadanja merenjem emisiju gasova, piše Indy100. 
- Način na koji zvezda poput Antaresa neverovatnom brzinom gubi masu u svojoj poslednjoj fazi misterija je koja postoji više od pola veka - ističe Kejči Onaka. 

- Inferometar veoma velikog teleskopa može direktno da meri kretanje gasova u produženoj atmosferi Antaresa što je presudni korak ka razjašnjenju ovog problema.

2024 © - Vesti online