Petak 25.08.2017.
15:45
Vestionline

"Poljska ima pravo da traži odštetu od Nemačke"

commons.wikimedia.org
Premijerka Poljske Beata Šidlo sa Angelom Merkel

- Poljska govori o pravičnosti. Poljska govori šta treba da se uradi. Mi smo žrtve Drugog svetskog rata kojima šteta još nije nadoknađena - izjavila je Beata Šidlo na konferenciji za medije u Varšavi. 

Poljska premijerka je pozvala sve kritičare te ideje da pogledaju istoriju i sete se šta se desilo na poljskoj zemlji za vreme rata. Ranije je o pravu Poljske na nemačku reparaciju za štetu nanesenu za vreme Drugog svetskog rata govorio i ministar odbrane Antonij Mačerevič. 

- Nije istina da je Poljska dobila nemačku vojnu reparaciju. Sovjetska kolonija, koja se zvala Poljska, dobila je deo reparacija - izjavio je Mačerevič. 

On, takođe, tvrdi da Varšava ima pravo da ponovo pokrene pitanje o odšteti, jer dokument kojim je njen zahtev odbijen nema pravnu vrednost.

Na kraju Potsdamske konferencije 1945. godine, na kojoj se govorilo o posleratnom rešavanju različitih pitanja, Poljska je dobila od Nemačke Pomeraniju, Šleziju i dve trećine Pruske, ali je izgubila teritorije u Belorusiji i u zapadnoj Ukrajini. 

Početkom nedelje, "Dzenik" je objavio da poslanici Sejma iz vladajuće partije Pravo i pravda spremaju zakon kojim će se tražiti odšteta od Rusije.

2024 © - Vesti online