Petak 25.08.2017.
14:27
danas.rs

Dolazak Etihada promašaj: Er Srbija lošija čak i od Kroacija erlajnza

M. Karović
Vučić ponosan na Er Srbiju, ali rezultati govore drugačije...

Imaju dobit samo zbog ogromnih državnih subvencija

Prema rečima ekonomiste Dragovana Milićevića, u 2016. godini Er Srbija je prevezla 2,6 miliona putnika ili ukupno 950 putnika po sedištu. Kroacija erlajnz je u istom periodu prevezla 1,9 miliona putnika ili oko 1.405 putnika po sedištu, čak 40 odsto više nego u našoj kompaniji.

Iako je Er Srbija u 2016. ostvarila poslovne prihode od 35 milijardi dinara, čak 14 odsto se odnosi na subvencije države koje su iznosile pet milijardi dinara. S druge strane, u poslovnim prihodima Kroacija erlajnza od 27 milijardi dinara nema ni dinara državnih subvencija.

Stečaj najveće italijanske avio-kompanije Alitalije i bankrot drugog po veličini avio-prevoznika u Nemačkoj Er Berlina imaju jedno zajedničko - manjinskog partnera, arapski Etihad. Treća evropska nacionalna avio-kompanija u kojoj Etihad ima učešće je Er Srbija, koja je u poslednje tri godine ostvarila dobit. Na prvi pogled odlična vest, ako se ne začeprka po bilansima i vidi državna subvencija od 41 miliona evra pomoću koje je ostvarena dobit od svega 900.000 evra.

Smanjuje se broj zaposlenih, a kvalitet usluge?

Pored toga srpski nacionalni avio-prevoznik je daleko zaduženiji od hrvatskog.

- Bez obzira na nastojanje srpskih vlasti da se napravi uspešna avio-kompanija, nažalost ni posle gotovo četiri godine ne ide u dobrom pravcu. Ukupne obaveze srpske avio-kompanije su gotovo 35 odsto veće od godišnje realizacije bez subvencija. I pored izdašnih subvencija države kompanija pravi negativan operativni rezultat koji bi u odsustvu istih bio 5,3 milijarde ili gotovo 19 odsto prihoda od realizacije - ističe Milićević.

Er Srbija je u ovoj godini započela racionalizaciju poslovanja, a unutar toga i smanjenje broja zaposlenih. Pitanje je kako će se to odraziti na kvalitet usluge, a zanimljivo je da su već sada troškovi zaposlenih u odnosu na prihode od prodaje Er Srbije prilično manji nego u Kroacija erlajnzu. Naime troškovi zarada u Er Srbiji su u 2016. iznosili 13,36 odsto prihoda od prodaje, dok su u Kroacija erlajnzu bili na nivou od 16,46 odsto prihoda.

S obzirom na činjenicu da je Kroacija erlajnz kao državna kompanija koja je prošla restruktuiranje, ali i dalje kuburi sa problemima efikasnija od Er Srbije sa strateškim partnerom, postavlja se pitanje opravdanosti jednog od najvećih državnih sporazuma u poslednjoj deceniji koji je za cilj imao ozdravljenje propalog JAT-a.

2024 © - Vesti online