Petak 25.08.2017.
14:09
danas.rs

"Vučić se plaši da će proći kao Gruevski"

Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"Kriza veštački napravljena"

Džihić dodaje da "vidi nekoliko zabrinjavajućih fenomena".

- Paradoksalno je da se veštački inscenira kriza koja suštinski ne postoji i da se onda to što je veštački proizvedeno gasi hitnim merama dirigovanim od strane onoga koji je krizu i osmislio. To me podseća na metaforu o piromanu koji podmeće požar, a onda ga gasi, uživajući u publici koja mu oduševljeno aplaudira - kaže Džihić.

- Hiperprodukcija galame i personifikovanog spektakla suštinski limitiraju javni diskurs i amputiraju slobodu građana. Dakle, ovi procesi vode u postepenu destrukciju Srbije kao društva i države, a upravo Vučić kao zamena za sve postaje metafora za destrukciju srpskog društva i državnosti - smatra on.

"Tenzije se dižu zbog Vučićeve nesigurnosti"

Prema Džihićevom mišljenju, "iza ovako intenzivnog i agresivnog dizanja tenzija krije se i klica nesigurnosti režima i samog Vučića i straha od gubitka kontrole i vlasti".

- Makedonija je postala ogledalo koje omogućava pogled u budućnost za sam režim, a ta budućnost plaši vladajuće strukture u Srbiji. Ono što oni vide su neke nove snage u opoziciji koje počinju da otvoreno i činjenično raskrinkavaju nedemokratske metode vladavine, u slučaju Makedonije Gruevskog, a u slučaju Srbije Vučića, koje onda stvaraju kritičnu masu koja naslućuje mogućnost neke vrste revolucionarnog pokreta i rušenje starog režima - zaključuje Vedran Džihić.

2024 © - Vesti online