Petak 25.08.2017.
11:54
Vestionline

Agrokor potvrdio: Srbija nas blokirala u Frikomu

EPA/Antonio Bat
Sedište Agrokora u Zagrebu

Frikom je takođe deo koncerna Agrokor. Privremenu zabranu raspolaganjem celokupnog udela leda u Frikomu doneo je Trgovački sud u Beogradu, na zahtev Sberbanke Rusija. 

Trgovački sud u Beogradu je 7. juna doneo odluku kojom donosi privremenu meru zabrane udela Leda u Frikomu kao osiguranje za potraživanje Sberbanka u iznosu od 100 miliona evra (iznos glavnice) i 1,3 miliona evra (pripisana kamata na dan 25. maja 2017.), a koja proizlazi u skladu sa jemstvom na osnovu ugovora o kreditu potpisanom 21. februara ove godine. 

Ledo je saopštio i da je Sberbanka pokrenula postupak arbitraže protiv Agrokora i 11 kompanija garanata (uključujući Ledo) koji se odvija pred Londonskim sudom međunarodne arbitraže (LCIA) u vezi sa 450 miliona evra datih Agrokoru od strane Sberbanke, koje Sberbanka potražuje zbog pokretanja postupka izvanredne uprave u Hrvatskoj. 

Paralelno, za vreme trajanja arbitražnog postupka, Ante Ramljak je engleskom sudu podneo zahtev za priznavanje učinaka izvanredne uprave u Engleskoj i Velsu. Stranke u arbitražnom postupku su prihvatile mirovanje arbitražnog postupka dok se punomoćno ne odluči o zahtevu Ramljaka, a što se očekuje najranije u novembru 2017. godine.

2024 © - Vesti online