Petak 25.08.2017.
11:10
Vestionline

Petrič: Putina baš briga za Srbiju, samo se inati EU

EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Prema njegovim rečima, Srbija, kao najvažnija zemlja regiona, budućnost vidi u EU. Petrič je, u izjavi aenciji APA, rekao i da se zemlje zapadnog Balkana moraju pojedinačno ocenjivati.

- Nedavno sam bio u Srbiji i tamo, i pored flertovanja sa Rusijom, video sam da zemlja budućnost vidi u EU. Srbija je najvažnija zemlja regiona i pitanje srpsko-albanskih odnosa, pre svega sa Kosovom, je odlučujuće. Austrija mora tu da se više zalaže pošto u regionu uživa veliki ugled - naglasio je on. 

Prema njegovom mišljenju, strani uticaj na Balkanu je precenjen. 

- Predsedniku Vladimiru Putinu nije stalo do Balkana, već da se inati EU. Prikazivanje slabosti EU je pravi cilj ruske spoljne politike. Zbog toga je neophodno sa Putinom razgovarati čvrsto, ali konstruktivno - objasnio je Petrič. 

Politika embarga, koju, kako smatra Petrič, u stvari vodi SAD, ne funkcioniše i učinila je stvari još mnogo gorim. Petrič, međutim, smatra da sankcije sada ne treba bezuslovno ukinuti, ali je stvar diplomatije da se pronađe kompromis sa važnim susedom Rusijom. 

Kada je reč o Bosni i Hercegovini i Kosovu, nekadašnji austrijski diplomata istakao je da su u zaostatku za ostalima u regionu, ali da "politika može tamo više postići". 

Petrič je ocenio da, ako na Kosovu ne budu rešeni politički problemi, odnosno institucija, Priština ni za 30 godina neće biti spremna za pristupanje EU.

2024 © - Vesti online