Četvrtak 24.08.2017.
17:11
Vestionline, Tanjug

Vajgl: Tenzije štete regionu i perspektivi EU integracija

Epa/Maurizi Brambatti
Izvestilac za Makedoniju u Evropskom parlamentu: Ivo Vajgl

On je pozvao region da se predstavi kao homogen i pouzdan partner EU. 

- U ovom trenutku u mnogim zemljama članicama možemo videti porast oklevanja kada je reč o nastavku procesa proširenja i fokusiranje na konsolidaciju Unije koja je uzdrmana Bregzitom, finansijkom i izbegličkom krizom. Najneproduktivnije što zemlje kandidati mogu da urade jeste da pojačaju međusobne tenzije i da se okrenu tradicionalnoj netrpeljivosti zasnovanoj na istorijskim ili pseudo istorijskim pitanjima - izjavio je Vajgl za Tanjug povodom političko-diplomatskog spora koji je prethodnih dana trajao na liniji Beograd-Skoplje.

On je naglasio da region, ukoliko želi da zadrži perspektivu proširenja "živom i podržanom", mora da se predstavi kao homogen, privlačan kao tržište, ali i "pouzdan partner i dodata vrednost" evropskoj stabilnosti i bezbednosti.

- Tenzije, polemike i prizivanje starih međunacionalnih rasprava su opasne i štetne za sve zemlje koje u njima učestvuju. Bilo bi korisno ako bi lideri na Balkanu bili svesni kada ulaze u radikalne verbalne konflikte sa susedima - zaključio je Ivo Vajgl u izjavi za Tanjug.

2024 © - Vesti online