Četvrtak 24.08.2017.
13:57
Đ. Barović - Vesti

Zaživeo sajt tima za odbranu generala Đukića: Dokazi i na internetu

youtube.com/Rec Production
General Novak Đukić

Svi zainteresovani na adresi www.masakrnatuzlanskojkapiji.rs mogu da se upoznaju sa brojnim dokumentima iz procesa koji je pred Sudom u BiH završen osuđujućom presudom, ali i brojnim dokazima do kojih je došlo na desetine domaćih i inostranih sudskih veštaka koji su istraživali događaj iz 1995. godine - da Đukić nije odgovoran za ovaj zločin.

Đukić je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog događaja koji se zbio 25. maja 1995. godine kada je na trgu u Tuzli od posledica eksplozije stradalo 71, a nekoliko stotina ljudi ranjeno.

Sud BiH je prihvatio dokaze tužilaštva da je reč o granati koja je ispaljena sa položaja bosanskih Srba. Međutim, u kasnijoj istrazi, uključujući i veštačenja na vojnom poligonu Nikinci kod Rume, izveden je nedvosmislen zaključak da je reč o podmetnutoj eksplozivnoj napravi.

Srpsko pravosuđe trebalo bi da se izjasni hoće li priznati tu presudu čime bi faktički izručili ovog generala Bosni.

Među prvim, na sajtu su postavljena sva dokumenta Tužilaštva BiH na osnovu kojih je Đukić i procesuiran, a zatim i stručni elaborati eksperata iz Srbije, Republike Srpske, Češke, Francuske i Izraela.

"Na sajtu u pisanoj formi i video zapisima prezentovani su nalazi-izveštaji svakog ekspertskog tima pojedinačno, uključujući i video zapise koji su izrađeni na osnovu eksperimenata izvedenih na replici Trga Tuzlanska kapija", navode u Timu za odbranu generala Đukića.

2024 © - Vesti online