Četvrtak 24.08.2017.
12:58
Vestionline, Tanjug

Austrija strahuje od samoprozvanih imama: Najopasniji je iz Srbije

Tanjug/AP
Veliki broj Balkanaca ratuje na strani Islamske države u Siriji

U Austriji se sumnjiči šest islamističkih propovedača za pozivanje na ekstremizam, i oni su predmet istrage. Najpoznatiji takav propovedač u Austriji je Mirsad Omerović, Tutinac, koji je već u prvoj instanci osuđen na 20 godina zatvora.

U okviru daljeg talasa hapšenja, u januaru su u Gracu i Beču uhapšene još dve značajne ličnosti islamističke scene, zajedno sa 12 osumnjičenih terorista članova jednog radikalnog islamskog udruženja u Gracu. 

Dva propovedača su nekadašnji kikbokser Ebu Muhamed, alijas Nedžad Balkan (41) i jedan poreklom iz Avganistana Farhad Q. (40), koji je u radikalnim krugovima poznat i kako Abu Hamza al Afgani. 

Islamska verska zajednica u Austriji (IGGOe) ističe da su radikalni propovedači "samoprozvani imami", kao i da džamijska udruženja u kojima su delovali nisu zvanično priznata. 

Dok je Farhad, u međuvremenu, pušten iz pritvora, jer je ustanovljeno da nije opasan koliko se pretpostavljalo, Nedžad Balkan je i dalje u pritvoru, jer postoje informacije da je blizak "Hazmi" grupaciji Islamske države. 

Tu informaciju potkrepljuje i činjenica da je iz džamije u kojoj je propovedao 19 osoba otišlo u rat u Siriju, i oni su sa sobom poveli porodicu. 

Na osnovu praćenja i prisluškivanja ustanovljeno da se više njih od 12 uhapšenih u Gracu priključilo džihadu u Siriji. 

Ključnu ulogu u ovom džamijskom udruženju imao je tadašnji blagajnik Evrim B., koji se 2015. borio na strani Islamske države u Siriji. 

On se 9.marta prošle godine vratio u Austriju koristeći duplikat austrijskog pasoša, a ustanovljeno je da ima tesan kontakt sa Nedžadom i Farhadom. U Evrimovom stanu u Beču policija je pronašla ostatke vojnog eksploziva, zbog čega se sada vodi intenzivna istraga pred suđenje uhapšenima.

2024 © - Vesti online