Četvrtak 24.08.2017.
20:11
I. Kozarski - Vesti

Međunarodni viteški festival: Boj pod zidinama Manasije

V. Sekulić
Oživeće drevni vitezovi

Gost "Vesti" bio je Vladimir Blagojević, direktor Međunarodnog viteškog festivala "Despot Stefan Lazarević", nazvanog po srpskom vladaru i osnivaču Reda zmaja uz ugarskog kralja Žigmunda Luksemburškog, vlaškog kneza Vlada Cepeša i još 21 krunisane glave koje su se zaklele na odbranu krsta od neprijatelja, naročito od Turaka.

- Ove godine Festival ima širi karakter od evropskog, jer dolaze i vitezovi iz Turske, Jermenije i Irana. Na otvaranju će biti prikazana predstava "Banović Strahinja", a ovaj događaj je i uvod za festival naredne godine kada se obeležava 600 godina zadužbine despota Stefana, Manasije - uputio nas je Vladimir.

Turnir je revijalnog karaktera i nije krvožedan, ali će oko 350 boraca iz 17 zemalja bespoštedno dočarati taj deo srednjovekovne istorije. Vitezovi iz Srbije i Srpske, Rusije, Hrvatske, Češke, Austrije, Belgije, Danske, Švedske i ostali prikazaće publici veštine i srčanost u individualnim borbama i borbama tri na tri, pa sve do opšte bitke u kojoj na kraju samo nekoliko najsnažnijih ostane na nogama. Jer ni 40 kilograma oklopa ne može da spreči obaranje na zemlju udarcem buzdovana, ali ne dopušta borcu da sam ustane.

Borci će tih dana živeti u Viteškom selu, gde će biti prikazani i stari zanati i veštine.
 

2024 © - Vesti online