Sreda 23.08.2017.
17:56
b92.net, Vestionline

Blumberg: Hrvati u top 10 na svetu, bolji od Rusa

pixabay.com
Hrvatska ima dobar ekonomski status

Međutim, ovaj indeks rizika u obzir uzima tek četiri kriterijuma.

Reč je o indeksu iza kog stoji ugledni Blumberg, a koji meri udeo međunarodnih rezervi centralne banke isključujući državno zlato u BDP-u, udeo nezaposlenih u društvu, stopu inflacije kao i stopu fluktuacije kursa. 

Hrvatska ima visok udeo rezervi, od čak 26 odsto pa je po tom kriteriju među devet najmanje rizičnih zemalja na svetu, a usled očekivanja niske stope inflacije od svega 1,2 odsto na 14. je mestu na svetu.

 Loš rezultat izmeren je u području nezaposlenosti po kojoj spada u rizične zemlje.

Prema svetskoj organizaciji rada Hrvatska bi u ovoj godini trebala da ima stopu anketne nezaposlenosti od 11,7 odsto pa smo na tek 75. mestu među 82 zemlje kojima su mereni rezultati. 

Hrvatskoj nije merena fluktuacija kursa domaće valute.

Ukupno Hrvatska ima dobar status u ukupnom istraživanju koje je uzelo u obzir vrlo usko područje ekonomije. 

Rusija je tako na lošijem mestu od Hrvatske po pitanju rezervi između ostalog i zbog činjenice da njena centralna banka ima popriličan udeo rezervi u zlatu koje nije uzeto u obzir.

Stopa inflacije često raste brže ako privreda intenzivno raste pa ako se kao parametar ne uzima rast BDP-a već samo inflacija niski nivo poskupljenja može se percipirati kao faktor dodatne stabilnosti. 

Najmanje rizična zemlja po stopi inflacije je Švajcarska, po udelu rezervi u BDP-u Hongkong, a po kriterijumu nezaposlenosti Katar sa samo 0,3 odsto nezaposlenih.

2024 © - Vesti online