Četvrtak 24.08.2017.
05:00
F. Simić - Vesti

Teo hteo, ali nije smeo!

M. Todorović
Mora da misli na sebe: Miloš Teodosić i dr Radovanović

Poslednji stres priredio je Miloš Teodosić, mozak ovog tima i vođa u svim uspesima poslednjih godina. Kapiten i najbolji košarkaš Starog kontinenta objašnjava:

Hronična povreda

Reprezentacija Srbije stigla je iz Hamburga preko Minhena u Atinu, gde je očekuje takmičenje na Akropolis kupu. Dr Dragan Radovanović je odmah objasnio da je kapiten Miloš Teodosić morao da propusti Evrobasket:
- Teodosića muči hronična povreda lista. Potrebno je vreme da se oporavi, tako da ne bi mogao da se spremi za EP. Sve što bi bilo na silu moglo bi da ugrozi njegovo zdravlje i izazove ozbiljnu povredu. Zbog toga mora da pauzira.

- Bilo mi je izuzetno teško da presečem i donesem odluku o neigranju na EP posle mnogo leta koje sam proveo u dresu Srbije. Ipak, posle konsultacija sa doktorom i selektorom shvatio sam da neću moći da pomognem drugovima, iako je moja želja kao i uvek, velika. Povreda lista je, ipak, komplikovanija nego što sam mislio. Verovao sam da ću moći iako su prognoze lekara bile drugačije.

Štimac u Efesu

Vladimir Štimac je pred početak priprema za EP rekao da ima brojne ponude i da neće žuriti sa izborom novog kluba. Ipak, srpski centar je odlučio da ostane u Turskoj, ali će umesto Bešiktaša, braniti boje drugog kluba iz Istanbula Anadolu Efesa. Generalni direktor "pivara", Alper Jilmaz, potvrdio je da se Efes dogovorio sa Štimcem, međutim, ugovor još nije potpisan, jer je Vladimir sa "orlovima" na Akropolis kupu u Atini. Turski mediji prenose da će Štimac overiti jednogodišnji ugovor, sa opcijom da se saradnja produži na još 12 meseci. Srbin će imati platu milion evra godišnje.

Imao je Teo i poruku za javnost:

- Moram da kažem da je fizioterapeut iz Klipersa došao isključivo i samo da bi mi pomogao da se oporavim što pre i da zaigram na EP. Nažalost i on je posle snimaka i pregleda, kao i doktor, shvatio da neću moći i da će oporavak trajati duže od mojih očekivanja. U ovom trenutku je najvažnije da svi zajedno damo podršku momcima koji putuju u Istanbul i da se u javnosti priča i piše samo o njima, a ne o nama koji smo povređeni. Atmosfera je sjajna, kvalitet je uvek tu i nema razloga da im ne damo podršku, koju će oni sigurno opravdati.

Bogdanović u dvostrukoj ulozi

Kako bez Miloša Teodosića? O tome pomoćni trener reprezentacije Miroslav - Muta Nikolić ima svoje viđenje:
- Naš tim je igrao uvek bez kalkulacija, brza transformacija je naš zaštitni znak. Ovo sada je nova ekipa. Stvara se nešto novo. Birčević i Štimac igraju dobro, a na Bogdanu Bogdanoviću je da uradi dupli posao. Da kreira i daje poene!
Bogdan je pokazao klasu, sledeće sezone igraće u NBA ligi, ali... Pre toga mora da postane istinski lider Srbije. Sada je sve u njegovim rukama.

Miloš insistira, kao i selektor Đorđević, na pozitivnom stavu i istim ambicijama, ali čini se da treba biti realan. Bez svih ovih košarkaša iz Rija (nema ni Stefana Markovića) Srbija će teško biti kandidat za medalju iako probleme s otkazima imaju i svi drugi. Međutim, nema 41 košarkaša koji su trebali da se nadmeću na EP, od toga su 22 iz NBA! Šta to govori? Ovoliki broj otkaza snažno sugeriše da nije reč o izuzecima, već pre o sistemu.

Nedović samo trenira

Posle pregleda u Malagi, Nemanja Nedović se vratio u Beograd sa lepim vestima, odakle je u društvu pomoćnog trenera "orlova" Miroslava - Mute Nikolića stigao u Atinu.
- Oporavak ide željenim tokom, nije još 100 odsto kako treba. Teško da ću igrati na Akropolis kupu. Biću sa ekipom, krenuću lagano da radim bez kontakta - rekao je Nedović.

Uzevši u obzir da NBA klubovi ne mogu da zabrane nikome da igra, što se jasno vidi iz primera recimo braće Gasol, jedini zaključak ostaje da ta 22 košarkaša prosto nisu hteli ili smeli da dođu. Dva su moguća razloga za to: slab karakter (pritisak menadžera), a možda se iza ovog rušenja ugleda FIBA krije i pozadinski uticaj rata ULEB-FIBA. Vreme će pokazati...

Mačvan kapiten

U nedavnom razgovoru na Kopaoniku, Miroslav Raduljica je ispričao koliko poštuje i voli svoga kuma i cimera Milana Mačvana. Tačne reči su bile: "Svi znamo da je Milan prav kao šina". Taj ljudski kvalitet Milana Mačvana dobro je poznat u košarkaškom svetu, Milana je trener Dušan Vujošević nazvao "gospodin Mačvan", što nije često moglo da se čuje od Duleta...
Zato je posle otkaza Teodosića Milan Mačvan imenovan za kapitena Srbije. On je i izvodio igrače na teren u Hamburgu, tako da ova vest nije iznenađenje. Milan je rođen u Vukovaru, ima 27 godina, a igrao je u Hemofarmu, Makabiju, Partizanu (dva puta), Galatasaraju i Armaniju pre nego što je prešao ovog leta u minhenski Bajern, gde će biti sa selektorom Đorđevićem, Lučićem i Jovićem iz reprezentacije.

2024 © - Vesti online