Utorak 22.08.2017.
18:41
Vestionline

Agrobiznis otvara vrata većoj saradnji Srbije i Turske

Tanjug
Susret srpskih i beogradskih privrednika: Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sa turskim kolegom Ahmetom Ešrefom Fakibabom

- Prednosti prehrambene industrije Srbije su u sopstvenoj  sirovinskoj bazi, uvođenju savremenih tehnologija u proizvodnju, širokom asortimanu proizvoda, modernoj ambalaži i dizajnu, kao  i primeni  evropskih standarda kvaliteta i sistema bezbednosti - rekao je Rade Ljubojević, potpredsednik Privredne komore Srbije, na otvaranju foruma.

Podsetio je da je prehrambena industrija Srbije, tokom prethodnih godina, uspela da privuče najveći broj stranih investitora, oko 13 odsto ukupnih stranih direktnih ulaganja.

- Cilj nam je da povećamo kapacitete za preradu voća i povrća što zahteva  nove investicije za koje su zainteresovane i kompanije iz Turske. Veliki potencijal za ulaganja postoji i segmentu uzgoja  i plasmana žive stoke, ali i proizvodnje i prerade mesa  za evropsko, kinesko i rusko tržište. Velike su mogućnosti i za organsku proizvodnju - naveo je Ljubojević.

Turski privrednici, istakao je potpredsednik PKS, u Srbiji mogu da računaju na dobre poslovne rezultate i profit, na prednosti koje proizvođačima obezbeđuju sporazumi o slobodnoj trgovini i bescarinski prolaz na tržišta sa više od milijardu potrošača, kao i na pouzdane dobavljače - domaće kompanije. O prednostima poslovanja u Srbiji uverile su se turske kompanije koje su ovde investirale, kao što su Džinsi, Aster tekstil, Teklas, Halk Banka... 

- Njihova pozitivna iskustva i poslovni rezultati  najbolja su preporuka novim investitorima - dodao je Ljubojević.

I srpski i turski privrednici - mogu da računaju na snažnu podršku Privredne komore Srbije kroz zastupanje njihovih interesa, efikasne servise u svakodnevnom poslovanju,  pomoć u pripremi i realizaciji  investicija, poručio je potpredsednik PKS.

Kako je istaknuto na forumu, robna razmena Srbije i Turske, prošle godine vredela je 847 miliona evra i u proteklih sedam godina, od potpisivanja i početka primene Sporazuma o slobodnoj trgovini 2010. značajno je uvećana. Očekuje se da u narednim godinama dostigne rekordnih milijardu evra, ali je potencijal za razvoj međusobne trgovine mnogo veći, posebno u sektoru agrobiznisa.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je da je sa turskim kolegom Ahmetom Ešrefom Fakibabom razgovarao o izvozu junećeg mesa, rafinisanog i sirovog suncokretovog ulja iz Srbije, investicijama u stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, kao i o novom usaglašavanju kvota za različite poljoprivredne proizvode u korist obe strane.

- Otvoreni smo za investicije iz Turske, jer su Srbiji potrebna ulaganja i u prehrambenu i poljoprivrednu industriju - rekao je Nedimović.

Ministar hrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmet Ešref Fakibaba očekuje i dolazak srpskih investitora u Tursku. Kako je istakao, forum u Beogradu jedan je od načina da se unapredi saradnja i ostvare ciljevi.

Da su turski investitori veoma zainteresovani za ulaganje i poslovanje u Srbiji u sektoru agrobiznisa, ali i tekstilne i automobilske industrije, i građevinarstva potvrdio je Aleksandar Međedović, predsednik Tursko-srpskog poslovnog saveta. Velike su mogućnosti i za veći izvoz mesa iz Srbije, preko Turske, na tržišta trećih zemalja, dodao je Međedović.

Uoči otvaranja Poljoprivrednog foruma održana je panel diskusija "Budućnost saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije i Turske". Ministri Branislav Nedimović i Ahmet Esref Akibaba potpisali su Akcioni plan za 2017. i 2018. godinu u oblasti poljoprivrede.
Poljoprivredni forum Srbija - Turska organizovali su Privredna komora Srbije i Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske DEIK, uz podršku ministarstava poljoprivrede Srbije i Turske i Halkbank Srbija.
 

2024 © - Vesti online