Sreda 23.08.2017.
07:50
Vestionline, b92.net

Snežne oluje postoje i na Marsu?

pixabay.com
Ni Crvena planeta nije imuna na snežnu oluju

Naime, kako je naveo Emerki Spiga, naučnik iz Laboratorije za dinamičku meteorologiju i jedan od vodećih ljudi ovog istraživanja, dobili su dokaze postojanja snežnih oluja na Marsu.

- Marsova atmosfera je hladna i retka pa se oblaci čestica leda mogu formirati iako je količina vode u atmosferi zanemarljiva u odnosu na Zemlju. Sonda "Feniks" je 2008. otkrila da iz tih oblaka može pasti sneg - kaže Spiga. 

On je rekao da se u to vreme verovalo da čestice vode polako padaju od sopstvene težine. 

Na osnovu modela Marsove atmosfere i oblaka leda, Spiga i njegove kolege su zaključili da je sneg izazvan jakim vetrovima i tako odbacili poetičnu sliku laganog padanja snega na Crvenu planetu.

- Umesto ranije pretpostavljenih sati, pahulja padne na površinu za pet do deset minuta. 

U istraživanju se navodi da su takvi fenomeni veoma prostorno ograničeni i dešavaju se samo u određenim periodima. Čestice marsovskog leda su veoma male i ne liče na velike zemaljske pahulje. Količina snega koja se zadrži na tlu prilično je mala. 

- Da smo na površini Marsa, ne bismo videli veliki snežni pokrivač, već pre tanku i nestalnu ledenu koru. Nije moguće praviti Sneška Belića ni skijati na Marsu - dodao je Spiga.

2024 © - Vesti online