Utorak 22.08.2017.
11:02
Tanjug

Petrović: Silazak sa postolja 1995. politička i pogrešna odluka

EPA/LARRY W. SMITH
Selektor reprezentacije Hrvatske Aleksandar Petrović

Hrvatski košarkaši i selektor Aco Petrović sišli su sa postolja uoči dodele zlatnih medalja selekciji Jugoslavije i intoniranja himne, a baš posle te bronze na medalju sa velikih takmičenja čekaju već 22 godine.

- Bila je to čista politička odluka koja je, ako se gleda s ove vremenske distance, smešna i pogrešna. U razgovoru s Banskim dvorima tako je odlučeno. Jednostavno je naređeno da nakon što dobijemo medalje napustimo pobedničko postolje. Iskreno, ja osobno tako nešto ne bih nikada napravio, ali tako su odlučili ljudi u Zagrebu - rekao je Petrović za hrvatski "T-portal".

Petrović ne smatra da je od tada počelo "proklestvo" za hrvatsku reprezentaciju, već da je uvek bio splet nesrećnih okolnosti.

- Posle tog incidenta počelo je da se govori o tzv. prokletstvu FIBA i nekim teorijama zavere, ali mislim da je uvek bilo do nas kada nismo uspeli doći do medalje. Bili smo blizu u nekoliko navrata, na Eurobasketu 2003. primili smo dva nesrećna koša protiv Rusa, na Eurobasketu 2005. nismo zagradili jednu odbijenu loptu protiv Španije, a 2001. u četvrtfinalu protiv domaćina Turske imali smo plus 19 nekih 13 minuta pre kraja i ipak izgubili. Dakle, ispaštali smo zbog vlastitih propusta i zato mislim da nema razloga da se govori o nekim teorijama zavere.

Petrović nije mogao da obeća medalju sa predstojećeg Evropskog prvenstva.

- EP je puno kompleksnije i zahtevnije od olimpijskog turnira jer igraš jednu nokaut utakmicu više. U pripremnom periodu smo izgledali sjajno, nadigrali smo sve nosioce medalja s prošlog Eurobasketa i svesni smo da se sa svim svetskim selekcijama možemo ravnopravno nositi. Apsurdno je da obećam medalju iz razloga što posle grupa možemo da u eliminacionoj fazi da idemo na snažnu Srbiju, domaćina Tursku ili nezgodnu Rusiju. Sve je otvoreno, možemo u borbu za medalju, a možemo i da nesrećno izgubimo - zaključio je Petrović.

Košarkaška reprezentacija Hrvatske na Evropskom prvenstvu nalazi se u Grupi C u rumunskom Klužu sa domaćom selekcijom, Češkom, Crnom Gorom, Španijom i Mađarskom.

2024 © - Vesti online