Utorak 22.08.2017.
13:52
rs.n1info.com

"Nemanjići" - srpska "Igra prestola" ili projekat od nacionalnog značaja

M. Karović
Vojin Ćetković kao Stefan Prvovenčani u seriji "Nemanjići"

Od prve do poslednje klape, novija srpska istorija ne pamti veće uzbuđenje pred emitovanje nekog igranog programa, kakvo vlada pred početak serije "Nemanjići - rađanje kraljevine". U javnosti očekivano, poneo je epitet srpski "Game of Thrones", a kako se poklapa sa obeležavanjem osam vekova od stvaranja srpske kraljevine i - nacionalni.

- Serija koja će služiti onako, više u dnevno političke svrhe, nego što bi trebalo da prikaže jednu dinastiju, koja je po svemu, hajde da ih ne uvredimo, ali da kažemo veoma filmična. Ali mi se čini da će to odigrati ulogu, koju je možda za vreme uspona Slobodana Miloševića odigrao film Boj na Kosovu, ili ako se sećamo, tokom profesionalizacije vojske i vladavine Demokratske stranke, serija Vojna Akademija - rekao je novinar Nedeljnika Marko Prelević.

Četiri godine pre emitovanja serije Vojna Akademija, tadašnji predsednik i lider Demokratske stranke, Boris Tadić, posetio je ekipu na snimanju serije "Selo gori a baba se češlja". Sadašnji predsednik nije bio na snimanju serije Nemanjići, ali zato poznaje njihovu lozu.

"Dakle, Vukan, Stefan Prvovenčani koji je krunisan rimskom krunom 1217. godine i Rastko Nemanjić", deklamovao je Vučić na TV Hepi u julu ove godine.

Političari ne obilaze samo gradilišta, već i filmske radnike. Početkom avgusta gradski menadžer Goran Vesić, došao je da vidi kako protiče snimanje serije Nemanjići, a četiri dana kasnije i ministar vojni Aleksandar Vulin.

Poruka serije Nemanjići, prema rečima njenih tvoraca je da određene događaje približi širokom auditorijumu.

- Verujem da će svako bude gledao seriju praviti izvesna poređenja - Srbija onog vremena sa Srbijom ovog vremena i da će tu biti veoma zanimljivih stvari, koje će publika moći prvi put da otkrije i samim tim bude interaktivna u odnosu na ceo taj sadržaj - smatra urednik Kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije Nebojša Bradić.

Da li će scenario, nagrađen sa pola miliona dinara, opravdati očekivanja saznaćemo krajem godine, za kada je najavljen početak emitovanja.

2024 © - Vesti online