Petak 09.07.2010.
14:03 >> 16:40h
Tanjug

Tadić (ne)otvara konzulat Srbije u Herceg Novom?!

Predsednik Srbije je, posle susreta sa čelnicima Herceg Novog, rekao novinarima da je taj grad "najbolje mesto" za konzulat, afirmaciju kulture Srbije ali bez mešanja u stvari Crne gore.

Tadić ne otvara konzulat?

 

Pres služba predsednika Srbije demantovala je pisanje medija da predsednik Srbije Boris Tadić otvara konzulat Srbije u Herceg Novom.

 

Ta informacija apsolutno nije tačna. Otvaranje konzulata nije ni bilo planirano, rečeno je u Pres službi predsednika Srbije.

"Treba pronaći mehanizam da Srbija i Crna Gora budu u najboljim odnosima, ali Srbija nikada ne sme da se meša u odnose u CG i to ne radi, a ja to nikada neću dozvoliti", naglasio je Tadić.

"Ovih dana sam mnogo razgovarao u Crnoj Gori o afirmaciji naše kulture, i to je moja ustavna obaveza, i zato smo zainteresovani da sva zakonska rešenja budu takva da srpski jezik ima svoju budućnost u Crnoj Gori”, istakao je predsednik Srbije.

Tadić se sastao s gradonačelnikom Herceg Novog Dejanom Mandićem. Tadić i Mandić su razgovarali o perspektivama opštine i o infrastrukturnim projektima.

"Razgovarali smo i o vodosnabdevanju i kako učiniti boljim život građana ove opštine", naveo je srpski predsednik.

"Ova opština ne gravitira samo prema Kotoru i Podgorici, već i prema Trebinju i te veze su istorijske. Treba povezati narod, bez obzira sa koje strane granice da živi", dodao je Tadić.

Predsednika Srbije je ispred zgrade opštine aplauzom dočekalo stotinak građana, sa kojima je on neformalno razgovarao desetak minuta. Tadić je obišao i kuću srpskog nobelovca Ive Andrića u ovom gradu.

On je pozvao građane Srbije da letuju u Herceg Novom i Crnoj Gori, rekavši da su "Novljani miran i topao svet i zbog toga svake godine iz Srbije dolazi mnogo turista".

Predsednik Srbije je rekao da je sa gradonačelnikom razgovarao i o vaterpolo klubu Jadran. "Pitao sam i kako stoji vaterpolo klub Jadran. Meni je važno da je ovde dobar vaterpolo klub jer ima dobrih igrača iz ovog kluba koji igraju u srpskoj reprezentaciji", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao sa čelnicima Socijalističke narodne partije i ostalih političkih stranaka i istakao da su razgovori bili veoma dobri.

On je najavio i da će krajem meseca otputovati u Ugandu, gde će prisustvovati kongresu Afričke unije. U popodnevnim satima, Tadić je obišao staru porodičnu kuću u selu Smriječno u Crnoj Gori  i razgovarao sa rođacima koji tamo žive.


Tadić je obišao i groblje, kao i školu u koju je išao njegov otac, Ljubomir Tadić.
U Smriječno je doputovao i jedan deo porodice predsednika Srbije iz Beograda.
Predsednik Tadić je obišao i manastir Piva.


Posetom Smriječnu predsednik Srbije završio je dvodnevnu zvaničnu posetu Ctrnog Gori.
.

Tadić boravi u dvodnevnoj poseti Crnoj Gori, gde je juče na Cetinju i u Podgorici razgovarao s predsednikom i premijerom, Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem.

Predsednik Srbije je juče u Podgorici obišao i kompaniju "M:tel", koja je u vlasništu "Telekoma Srbije".

2024 © - Vesti online