Subota 19.08.2017.
23:23
Vestionline, rts

Pomračenje Sunca, "dokaz da je Zemlja ravna"?!

pixabay.com
Pomračenje Sunca prirodni fenomen

Prvo totalno pomračenje Sunca od 1979. godine stanovnici Severne Amerike imaće prilike da posmatraju 21. avgusta. Tokom nekoliko momenata Mesec će, prolazeći između Sunca i Zemlje, zakloniti zvezdu.

Ipak, mala grupa ljudi potpuno pomračenje Sunca ne vidi kao prirodni fenomen koji je rezultat rotacija Zemlje, Sunca i Meseca već kao dokaz da je naša planeta ravna ploča.

Kako navode oni koji veruju da je Zemlja ravna, postoje dve teorije koje dovode u vezu pomračenje i izgled planete na kojoj se nalazimo.

Prvo, uvereni su, ukoliko se Zemlja kreće u smeru zapad - istok, onda bi putanja totaliteta (uski pojas duž kojeg je pomračenje vidljivo) trebalo da se pomera u suprotnom smeru.

To, međutim, nije tako, jer je orbitalna brzina Meseca veća od brzine Zemljine rotacije, što znači da se senka koju Mesec pravi kreće od zapada ka istoku.

Drugo, oni koji veruju da je Zemlja ravna ubeđeni su da bi senka koju Mesec baca na Zemlju morala da bude daleko veća. Takođe, ova grupa veruje da su zaštitne mere koje Nasa preporučuje tokom posmatranja pomračenja plan Agencije da spreči ljude da vide dešavanja na nebu.

Ipak, činjenica je da gledanje u Sunce, čak i kratkotrajno, može trajno i ozbiljno oštetiti vid.

Ove teorije odbacuju naučna saznanja, a kao argument koriste lično ubeđenje da ako čovekovo oko Zemlju vidi kao ravnu, onda ona mora biti ravna.

2024 © - Vesti online