Subota 19.08.2017.
21:53
N1

Unmik između zahteva Prištine i želja Beograda

EPA/Justin Lane
Burna sednica SB zbog suprotnih stavova Beograda i Prištine

Burna sednica Saveta bezbednosti još jednom je pokazala potpuno suprotstavljene stavove Beograda i Prištine i duboku podeljenost velikih sila u vezi sa pitanjem Kosova. Upravo zbog toga bivši ambasadaorSrbije u UN Pavle Jevremović kaže da nije realno očekivati ukidanje misije na Kosovu.

- Dok je međunarodnog prisustva na bazi odluke SB, međunarodni status Kosova ostaje otvoren. Promene nastupaju sa povećanjim brojem priznanja, ali što se tiče UN, formalno-pravno gledano tu nema promene. Zato je to nama jako važno - navodi Jevremović.

Isti stav ima i predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović. Koji, međutim, upozorava na mogućnost drugačijeg načina promene statusa Unmika.

- Bez saglasnosti velikih sila, stalnih članica Saveta bezbednosti, neće doći do promene. Ono što se može desiti to je druga opcija, plan b, jer ovakve pokušaje neke od velikih sila, pre svegaSAD vrše od 2008. godine od proglašenja nezavisnosti Kosova - one pokušavaju da minimiziraju ulogu Umnika i da je svedu na običnu administrativnu kancelariju sa tendencijom da je nakon izvesnog vremena potpuno ugase - smatra Ivanović.

Ivanović navodi da je misija UN na Kosovu izgubila svoj praktični, ali da i dalje ima veliki politički značaj.

2024 © - Vesti online