Petak 18.08.2017.
09:34
Vestionline

Talas polovnjaka stiže u Srbiju, biće jeftiniji

A. Čukić
Foto: Ilustracija

Polovnjaci iz uvoza, stari 7 godina, dizelaši, pa još po povoljnim cenama. Lepo zvuči, ali su eventualni budući kupci skeptični, i pitaju se da li vredi.

"Pa vredi. Kod nas će to da traje još jedno 40 godina, ta vozila što će biti zabranjena u Nemačkoj. Vredi kupovati”, kaže jedan od sugrađana. 

A pitanje je da li će do uvoza takvih polovnjaka i doći. Za sada se samo Švajcarska opredelila za zabranu dizelaša, i pojedini gradovi u nekim članicama EU. Ako krene prodaja, ta vozila, naročito ona kvalitetnija u talasima će se prodavati pre svega u zemljama EU gde zakon o zabrani ne bude uveden. 

- U Srbiju će doći deo tog talasa. Koji deo, i koliki deo, to niko ne zna. Najverovatnije manji, zato što su kupci polovnjaka u Bugarskoj platežno sposobniji nego u Srbiji. I naravno da će oni bolji primerci koji više koštaju, ili su u boljem stanju, oići na ta tržišta. A nama će ostati nešto od toga - smatra Mladen Alvirović, Revija Sat. 

Takođe, Nemci su poznati po tome da vole dizelaše, i neće se lako odreći svojih četvorotočkaša. Na njihovom tržištu registrovano je čak 15 miliona automobila sa dizel motorima. 

Ukoliko do uvoza i dođe, pitanje je da li naše tržište može da primi toliki broj vozila. Postavlja se i pitanje šta posle. 

- Kada budemo krenuli da otvaramo još više poglavlja sa EU, čeka nas poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, tada će nas sve zajedno, i našu državu, još skuplje koštati da se oslobodimo tih automobila, odnosno da smanjimo zagađenje na svakom koraku, a nećemo imati više kome da ih prodamo, nećemo imati gde da ih izvezemo - objašnjava Alvirović. 

Alvirović smatra da je zato bitno da se urede propisi o uvozu polovnih automobila, kroz koje bi trebalo da se razmišlja o eventualnim posledicama za 5 ili 10 godina.

2024 © - Vesti online