Jedina nada da ne padne u postelju

D. N. Petrović
Jedva stoji na nogama: Džejlan Smajović sa sestrama

Ovaj umiljati i simpatični dečak još je na nogama, još se kreće, ali teško hoda, posebno uz stepenište, a kada sedne ne može da ustane.

Samo retko izađe da se poigra sa drugom decom.

Više gleda kako se drugi dečaci i devojčice igraju i raduju. U septembru će u treći razred osnovne škole "Đura Jakšić" u Trnavi do koje će kolima morati da ga voze njegovi roditelji.

- Reč je o progresivnoj distrofiji mišića koja će ga, kako su nam rekli lekari, ako nešto ne preduzmemo, uskoro potpuno vezati za invalidska kolica. Mada u Institutu za majku i dete u Beogradu, gde Džejlan često ide na lečenje i kontrole, lekari tvrde da za ovu bolest nema leka i Džejlanu prognoziraju težak i neivestan život, mi se još nadamo da će spasa ipak biti i da će naš sin moći da hoda - priča Džejlanov otac Almir Smajović, koji povremeno radi kod novopazarskih krojača i tako prehranjuje šestočlanu porodicu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Tračak nade pojavio se u Austriji gde u Rehabilitacionom centru Renona u Semeringu blizu Beča (isti centar postoji i u Slovačkoj) uspešno leče i usporavaju napredovanje ove bolesti.

- Naši prijatelji i rođaci koji rade u ovoj zemlji odneli su u Renonu Džejlanove snimke, otpusne liste i nalaze, a potom nam je iz Semeringa stigao poziv da dođemo na pregled i lečenje koje će koštati oko 10.000 evra. Pošto nikakve ušteđevine nemamo, niti imovine koju bismo mogli da prodamo, za pomoć smo se obratili humanim Novopazarcima i već smo sakupili oko 500 evra. Pokrenuta je i humanitarna akcija, koju vodi nekoliko humanitarnih organizacija i udruženja, za Džejlanov put nade u Austriju - priča njegov otac i poziva sve ljude dobre volje u Novom Pazaru, Srbiji i dijaspori da pomognu njegovom nasledniku.

Da sa Džejlanom nije nešto u redu, porodica Smajlović, shvatila je tek u njegovoj petoj godini, jer se izdvajao se od vršnjaka i bio je drugačiji od ostale dece.

- Mislili smo da se stidi ili da je ljubomoran na mlađu tada tek rođenu sestru Mevlidu. Kada smo ga odveli na preglede, a posebno nakon što je ispitan u Beogradu, saopštena nam je za nas strašna istina: da boluje od vrlo teške i opasne bolesti - naglašava Džejlanova majka Mejrema koja sa Almirom ima još troje dece: Džejlanu (14), Melidu (11) i Mevlidu (3).

Veliko i u napred hvala

- Mnogo je Novopazaraca i Sandžaklija koji žive i rade u Austriji. Nadamo se i da će nam neko pomoći da se, ako sakupimo novac i krenemo, lakše snađemo u ovoj zemlji. Svima koji su nam do sada pomagali, koji su nam donirali prvi novac i koji nas zovu, posećuju i bodre, dugujemo veliku zahvalnost i želimo da se nikada ne nađu u našoj situaciji - kaže Mejrema.

Bio je Džejlan na mnogo terapija u Beogradu i Novom Pazaru, gde postoje i banja i specijalna bolnica za lečenje obolelih od mišićne distrofije.

- Ništa nije pomoglo, lekari su terapijama i lekovima samo usporavali progresiju bolesti. Iz Austrije su nam javili da rade po drugačijim i novijim metodama i da će sigurno bar zaustaviti napredovanje Džejlanove bolesti, optimisti smo i nikada nećemo izgubiti nadu, jedva čekamo da sakupimo potrebni novac i krenemo put Beča - ističe Džejlanova majka Mejrema.

Kontakt

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da se priključe akciji i pomognu kako bi mali Džejlan Smajlović mogao put Semeringa, mogu stupiti u kontakt sa roditeljima putem telefona na broj: +381 62 832 00 60. Otvoren je i namenski devizni račun u Rajfajzen banci, a broj računa je RS 35265044000001778630 SWIFT RZBSRSBG. Za uplate iz Srbije, broj računa je: 265-0000005004348-41.

 

2024 © - Vesti online