Četvrtak 17.08.2017.
19:59
Z. M.

U oktobru izložba o gastarbajterima

pixabay.com
Pre 60 godina: Prvo stizali Turci, pa Jugosloveni

Sporazumom je omogućeno preduzećima da nedostatak radne snage nadoknade dovođenjem na privremeni rad gastarbajtera iz Turske i tadašnje Jugoslavije.

Sa Turskom, Austrija je potpisala ovakav sporazum 1964. a sa bivšom SFRJ 1966. godine. Zamisao je bila da ti radnici, nakon par godina odu, ali oni su ostali, pa često političari u Austriji naglašavaju da su gastarbajteri "došli na privremeni rad, ali su ostali i postali deo ove zemlje".
Doseljavanjem gastarbajtera, a prvi su bili iz Turske, te tek potom iz Jugoslavije, počinje se osnivanjem klubova i udruženja.

Prvi, tada jugoslovenski klub, koji i dan-danas postoji, bio je klub Jedinstvo, osnovan 1970. godine.

Izložba, pod nazivom "Podeljena istorija: Vidžana - Beč - Njien" od 5. oktobra, prikazaće svakodnevicu gastarbajtera, od radnog mesta do slobodnog vremena.

Na osnovu materijala i predmeta koji su prikupljeni za Muzej grada Beča, građani će moći da vide u kojim uslovima su živeli tadašnji gastarbajteri.

U Beču se ističe da se izložbom ukazuje na značaj migracije i migranata, koji su doprineli blagostanju ove zemlje.

Inače u Beču, koji broji više od 1,8 miliona stanovnika, živi oko 700.000 migranata, od kojih najveći broj predstvaljaju doseljenici sa prostora bivše Jugoslavije i Turske.

Tu treba dodati da uz njih živi i veliki broj građana iz bivše Jugoslavije koji su u međuvremenu uzeli državljanstvo, a procenjuje se da ih u Austriji rodom iz Srbije ima oko 300.000, a ako se uzmu u obzir i druge bivše jugoslovenske republike onda je taj broj oko pola miliona.

2024 © - Vesti online