Četvrtak 17.08.2017.
18:44
D. N. P.

Do Strazbura zbog petokrake

pixabay.com
Novi Pazar ima "striktna" pravila kada je uređenje groblja u pitanju

Nelica kaže da je slala žalbe na mnoge adrese i kucala na mnoga vrata, da je dobijala različite odgovore i da spomenik njenom ocu i dalje stoji u trnju, pored groblja...

- Čudno mi je da je Gradsko veće najpre donelo odluku u našu korist, pa potom istu poništilo i presudilo u korist Crkve. Prvo su tvrdili da je zabrana postavljanja spomenika bez krsta protivzakonita, suprotna Ustavu i diskriminatorska, a potom, nakon što se Crkva žalila, "da je SPC u pravu i da je drastično oštećena", jer je svoju parcelu besplatno ustupila za groblje pod uslovom da se postavljaju tipski spomenici sa pravoslavnim obeležjem. Navode i da mi želimo da postavimo spomenik koji odudara od standarda propisanih za spomenike SPC. Nude nam samo da postavimo horizontalnu ploču, kao na Titovom spomeniku na kome će pisati samo ime pokojnika - priča Nelica i naglašava da se žalila povereniku za zaštitu građanai da će, ako bude trebalo, ići sve do Strazbura....

- Neću stati dok god ne ispunim želju mog pokojnog oca. On je bio komunista, tako je živeo i tako umro - pita se Nelica.

Protojerej novopazarski Tomislav Milenković smatra da nije reč ni o kakvoj diskriminaciji:

- Groblje kod Petrove crkve nije gradsko, već crkveno i pravoslavno, jasno je propisano pet tipova spomenika koji se na ovom groblju mogu postavljati, svi su sa krstom i nijedan nije sa nekakvim drugačijim obeležjem. Timotijevi naslednici na vreme su bili obavešteni kakav spomenik mogu da postave. Ne može na ovom groblju spomenik postavljati ko kako hoće. Mora se poštovati ono što je Crkvena opština za svoje zemljište predvidela.

Nema groblja za ateiste

U Novom Pazaru postoje muslimanska i pravoslavna groblja, nema mešovitog groblja na kome bi se mogli sahranjivati i ateisti. Protojerej Milenković kaže da bi gradska uprava trebalo da razmotri i mogućnost formiranja jednog ovakvog groblja na kojem bi mogli da se postavljaju spomenici i sa petokrakom i raznim drugim obeležjima.


 

2024 © - Vesti online