Sreda 16.08.2017.
20:41
Vestionline, N1

Merkelova poručila Jutjub zvedama: Naravno da vaš glas ima težinu

EPA/Ronald Wittek
Rešila da pridobije mlađu publiku

- On je važan kao i glas jednog šestdesetogodišnjaka. Vi se možete ostatak vremena žaliti i negodovati ali na izborima zaista možete utiati na stvari - rekla je Merkel u razgovoru s Jutjub zvezdom Ištar Isik.

Merkel se u razgovoru s mladim zvezdama u jednosatnom programu pod nazivom "Tvoj izbor“ dotakla mnogih tema: od skandala nemačke automobilske industrije, preko odnosa s Turskom i Turcima koji žive u Nemačkoj, pa sve do napetosti u odnosima između SAD i Severne Koreje. Ona je naglasila da se ne treba pribojavati svetskog rata.

Tokom razgovora Merkel je objasnila da građani Nemačke ne moraju da strahuju ni od islamizma.

- Niti jedna vera u Nemačkoj ne može biti dominantna - rekla je Merkel.

U vezi sa izbjeglicama, nemačka kancelarka je odgovorila da se u budućnosti treba usredrediti na pomoć zemljama u razvoju.

- Mi možemo dobro, sigurno i u miru živeti jedno ako se ne koncentrišemo samo na sebe nego i na to da i ljudi oko nas imaju sigurne prihode - rekla je Merkel koja je ujedno odbila da odgovori na pitanje koliko izbeglica je Nemačka u stanju da primiti u godinama koje dolaze.

Kancelarka je po 10 minuta odgovarala na pitanja nemačkih Jutjub zvezda Ištar Isik, AlexiBexi, MrWissen2go i ItsColeslaw koji inače obrađuju različite teme poput lajfstajla, mode, politike ili tehnike. Pitanja, kako je saopšteno, prethodno nisu bila dogovorena s kancelarkom i njenim timom.

Merkel se, kako prenose mediji, na otvaranje mlađoj publici odlučila i zbog loših rezultata koje njena demohršćanska Unija CDU/CSU ostvaruje kod mlađih birača.

Istraživanje platforme YouGov pokazalo je da samo 14 posto birača u starosnoj grupi između 18 i 29 godina starosti podržava Uniju CDU/CSU.

Uprkos tome, Unija CDU/CSU i dalje u ispitivanjima javnog mnjenja vodi s 39 do 40 posto dok je glavni konkurent, Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) na drugom mestu sa oko 25 posto glasova.

2024 © - Vesti online