Sreda 16.08.2017.
14:34
Vestionline

Turska upozorava Kurde: Izazvaćete građanski rat!

Reuters
Irački Kurdi žele nezavisnost (Foto: Arhiva)

Ovo je najjače upozorenje koje je Ankara uputila pred referendum, koji je zakazan za 25. septembar, navela je agencija AFP.

- U toj zemlji (Iraku), koja je prošla kroz mnoge probleme, referendum o nezavisnosti može da pogorša situaciju. Ne daj Bože, mogao bi i da dovede do građanskog rata - rekao je Čavušoglu. 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u junu oštro kritikovao najavljeni referendum, nazivajući ga "greškom i pretnjom" po teritorijalni integritet Iraka.

- Osnovni razlog našeg protivljenja ovom referendumu je važnost očuvanja teritorijalnog i političkog integriteta Iraka - izjavio je portparol Erdogana, Ibrahim Klin, demantujući da postoje bilo kakve loše namere prema Kurdima.

U Turskoj živi priličan broj Kurda, a prema nekim procenama oni čine oko četvrtine ukupnog broja stanovnika, koji iznosi nešto manje od 80 miliona.

SAD su zatražile od iračkih Kurda da odlože referendum o nezavnosti svog autonomnog kurdskog regiona. Američki državni sekretar Reks Tilerson uputio je nedavno taj zahtev tokom telefonskog razgovora sa predsednikom regionalne vlade iračkog Kurdistana Masudom Barzanijem.

Stejt department SAD u junu je izrazio zabrintost da će referendum skrenuti pažnju sa "urgentnijih prioriteta" kao što je poraz ekstremista Islamske države. SAD i druge zapadne države zabrinute su da bi to glasanje moglo da se pretvori u još jedno regionalno žarište.

Turska, Iran i Sirija, koji zajedno sa Irakom imaju veliki broj kurdskih stanovnika, protive se nezavisnom Kurdistanu.

2024 © - Vesti online