Petak 09.07.2010.
02:03
SEEbiz.eu

Slovenci bi da prodru na zapadni Balkan

 

U saopštenju sa medije slovenačke Vlade se navodi da je krajnji cilj usvojene strategije stvaranje povoljne sredine za slovenačku ekonomiju i promocija slovenačkih nacionalnih interesa na Balkanu, kao i doprinos dugoročnoj stabilnosti u regionu.

Dokument takođe ima za cilj ukidanje birokratskih procedura u Sloveniji radi pojednostavljenja odnosa sa regionom, što bi trebalo da pojača ekonomske i socijalne veze kao i komunikaciju sa zapadnim Balkanom, prenela je agencija STA.

Slovenija će takođe formirati specijalnu radnu grupu zaduženu za koordinaciju, neformalno telo na kome će biti razmenjivana mišljenja i promovisane incijative koje će biti izložene nacionalnom koordinatoru za zapadni Balkan.

Nacionalni koordinator iz Ministarstva spoljnih poslova odgovoran je za implementaciju mera i koordinisano prisustvo Slovenije na zapadnom Balkanu.

Radna grupa, u čijem sastavu će se naći predstavnici ministarstava i vladinih kancelarija, poslovni ljudi, akademici i predstavnici nevladinih organizacija, sačiniće akcioni plan za aktivnosti Slovenije na zapadnom Balkanu.

O nacrtu strategije slovenački parlament će raspravljati naredne nedelje.

2024 © - Vesti online