Petak 09.07.2010.
12:03
E. V.

Za klanje Srbina 15 godina robije

Okrvavio ruke: Turčina teretili i odećom žrtve
 

Turčin je zadao 14 uboda i nije poštedeo nijedan deo tela žrtve, čak ni lice, ali je sudijama rekao da nije hteo da ubije i da se to "jednostavno dogodilo".
 

Istragom je bilo utvrđeno da je Turčin naprasno izvukao nož i napao Srbina koga je rasporio već prvim ubodom, ali kobna je bila povreda leve arterije vrata. Turčin se branio da ga je zet napao čim je ušao u lokal "Kebab", ali veštaci nisu našli čak ni odbrambene rane na rukama žrtve, pa su sudije na kraju prihvatile verziju tužilaštva.
Za državnu tužiteljku Doris Kigler slučaj je bio jasan: "To je ubistvo. Njegov motiv je bila mržnja." Turčinov advokat Hans Gradišnih, međutim, izneo je suprotne stavove.
 

- Moramo da vodimo računa o njegovom poreklu. On je alevit, a za tu religiju je porodica svetinja koju niko i ništa ne sme da uvredi - podržao je advokat svog klijenta koji je tvrdio da je ubijeni Srbin godinama maltretirao svoju suprugu, sestru osuđenog.
 

Već osuđivan zbog nasilja

Turčin je ranije bio osuđen zbog nanošenja povreda, a među žrtvama je bila i njegova 26-godišnja sestra koju je navodno branio od zeta. Ona je odbila da svedoči. Turčinov brat svedočio je kako bi ga prikazao kao miroljubovog čoveka, ali se i on upleo u brojne protivrečnosti. Presuda nije pravosnažna pošto je advokat najavio da će podneti žalbu na ovu presudu.

Gradišnih je tvrdio da je zbog sredine u kojoj je vaspitan, njegov klijent smatrao da mora da odbrani familiju od svakog napada i da je eksplodirao kada su provokacije Srbina postale nepodnošljive. Gradišnih je, zapravo, hteo da uveri sudije da je delo počinjeno u afektu i da izdejstvuje da on bude osuđen za nanošenje teških povreda sa smrtnim ishodom, što bi dovelo do blaže kazne. Psihijatrijski veštak je na sudu govorio takođe o nekoj vrsti afekta, a brat ubijenog Srbina je na to uzdisao i odmahivao glavom.
 

- Ja sam tih i miroljubiv čovek - rekao je Turčin pred krivičnim većem pokušavajući da ostavi utisak na sve u sudnici.
 

Rekao je da mu je samo jednom pao mrak na oči i da je u tim trenucima ubio svoju žrtvu, 29-godišnjeg Srbina, oca troje dece.
 

Ispitivanje Turčina je bilo izazov za sudiju Manfreda Hernhofera, jer je okrivljeni uvek iznova davao protivrečne izjave ili konfuzne izjave i odbijao da odgovori na pitanja.

Sudija mu je rekao da objasni kako mu je to pao mrak na oči, a Turčin je odgovorio: "Plašio sam ga se i tada sam mu zadao jedan normalan ubod da bih se odbranio".
"Šta to znači - normalan ubod?" pitao je glasno sudija, a Turčin odgovorio: "Bez ikakvog besa". Tada ga je sudija podsetio da je zadao 14 uboda nožem, a Turčin je tvrdio da se toga ne seća jer je osećao bes i strah.

2024 © - Vesti online