Četvrtak 17.08.2017.
01:13
B. Božin - Vesti

Brisel dopustio trovanje

pixabay.com
Prećutana pozadina skandala sa zagađenim jajima

- Tako je nemački hemijski koncern BASF ne samo jedan od glavnih proizvođača otrova fipronil, već se ova kompanija čak žalila na delimičnu zabranu ovog insekticida izrečenu od strane EU - navodi se u tekstu.

Međutim, ni u Briselu ne rade posao kako treba jer su dopustili da tone fipronila mogu da se koriste u druge svrhe - uprkos zabrani iz 2013. godine.

Sada, kada skandal više ne može da se zataška, nema vidljivih napora EU da se razjasni afera. Poslanik nemačke stranke Zelenih Martin Hojsling zatražio je da Evropska komisija osnuje radnu grupu koja bi pratila i rasvetlila skandal na nivou cele Unije i dovela do toga da se povuku političke konsekvence.

Međutim, u praksi se ne dešava ništa, konstatuje pomenuti portal. To ne može da se pripiše samo letnjoj pauzi, već je očigledno da je skandal sa jajima duboko infiltriran u sve strukture sistema, objašnjava Hojsling.

- Očigledno je u velikim štalama gotovo nemoguće da se koke nosilje tretiraju samo legalnim sredstvima protiv parazita. Zloupotrebe uključuju ne samo konvencionalne, već i organske (bio) farme", upozorava ovaj političar, koji se kao pregovarač Evropskog parlamenta za Eko-uredbu EU zalaže za jasna ograničenja veličine štala, "i to bez političke podrške iz Nemačke i same industrije - kako kaže.

Fipronil u Austriji

Austrijska Agencija za zdravlje i bezbednost namirnica (AGES) je u više slučajeva u jajima ustanovila prisustvo insekticida fipronila. Među 80 uzoraka, u osam slučajeva je postojala sumnja kontaminacije fipronilom. Najveća izmerena vrednost je 0,1 miligrama po kilogramu, što je deset puta manje od najveće vrednosti koja je do sada utvrđena u Belgiji. Zagađena su jaja namenjena ugostiteljstvu, poreklom iz Nemačke, Holandije, Belgije i Poljske 

 

 

 

2022 © - Vesti online