Četvrtak 17.08.2017.
00:22
D. Dekić - Vesti

Strancima ipak srpske oranice?

M. Karović
Lider Zdrave Srbije: Milan Stamatović

Stamatović je poručio da se mora sprečiti da ostatak državne zemlje pokupuju tzv. strane kompanije i režimu bliski strani tajkuni, što je, smatra on, proces koji inače uveliko teče i bez primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Da Stamatović "nema pojma", uzvratio je brzopotezno ministar koji je i član Predsedništva SNS-a, objasnivši da izmene uopšte ne dotiču državno zemljište, koje niko od stranaca ni pod kojim uslovima ne može kupiti.

Čajetinski čelnik i lider Zdrave Srbije, uz podsećanje da je rekao i da kupovina zemljišta može i mimo SSP-a, uveren je da vlasti neće blokirati prodaju zemljišta.

- Kod nas su prisutne firme iz Hrvatske i s Kosova, čiji vlasnici imaju srpsko državljanstvo, pa tako preskaču najavljenu zakonsku barijeru da moraju da žive 10 godina u Srbiji i mogu neometano da kupuju našu zemlju - tumači Stamatović za "Vesti".

Daleko je EU

Milan Stamatović je mišljenja je da vlast može da ospori SSP, a taj potez vidi kao jednostavniji i praktičniji od izmena zakona.
- Zašto ispunjavamo nekakve uslove kad nismo u EU, a možda u tu zajednicu nikada i ne uđemo, jer vidimo da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da nam je uslov Kosovo, a tu je i uvođenje sankcija Rusiji - kazao je predsednik opštine Čajetina.

On smatra da je nacionalni interes da zemljište ne bude prodato, već eventualno da ide u zakup.

- Ne treba pustiti ni stranim državljanima, ali ni srpskim tajkunima i sumnjivim ljudima da kupuju poljoprivredno zemljište. Postoje neki domaći investitori koji rade za strance, a ima i kriminalaca koji su dobili dobre pare od stranaca da kupe zemljište na svoje ime, a za njih - obelodanio je lider Zdrave Srbije koji pita vlast zašto u interesu države ne razdvoje državni od društvenog kapitala.

Iz Vlade Srbije stižu najave da izmene zakona treba da spreče potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, inače predviđenu SSP-om.

Podrazumevaju da privatno poljoprivredno zemljište stranac može da stekne ako je 10 godina nastanjen u delu gde se vrši promet zemlje i obrađuje je bar tri godine.

Dozvoljeno je i u slučaju da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo minimum 10 godina uzastopno, mehanizaciju i opremu za proizvodnju. Stranac može da ima u svojini najviše do dva hektara, a država ima pravo preče kupovine.

 

2023 © - Vesti online