Sreda 16.08.2017.
18:44
D. N. Petrović - Vesti

Do čaše vode pešače 15 kilometara

D.N.Petrović
Mučimo se decenijama: Enver Dacić

Istovremeno u Topoli i Gornjem Milanovcu proglašena je vanredna situacija zbog nevremena sa gradom koje je u subotu pogodilo ovaj deo Srbije.

Novak Jelić iz sela Crvsko se žali da nemaju pomoć ni sa jedne strane:

- Za čašu vode moramo da pešačimo i po 15 kilometara. Da bismo napojili stada vodu u buradima, traktorima i zapregom, na plus 40 stepeni, dovozimo iz udaljenih sela, nemamo više snage da se izborimo sa nestašicom vode.

- Tražimo od opštine Sjenica, Vlade Srbije i Vojske da nam cisternama ili na neki drugi način pomognu, ako bez vode budemo još samo nekoliko dana, sva stoka će nam pocrkati, a potom i svi mi koji smo ostali u Crvskom - poručuju u apelu nadležnima žitelji ovog najugroženijeg pešterskog sela.

- Ne zna se da li nam je teže leti ili zimi. Sada po vodu idemo po paklenoj vrućini, zimi po užasnom mrazu, paćenički je naš život - žali se Enver Dacić iz zaseoka Bioci kod Karajukića Bunara, vlasnik 500 žednih ovaca i 10 krava.

- Mučimo se ovako godinama i decenijama, a opštinu Sjenica i državu baš briga. Tek nedavno su počeli rekonstrukciju pešterskog vodovoda koja će biti završena do 2022. Malo nas će to dočekati - dodaje Dacić.

Sjenica nema cisterne!

- Obišao sam najugroženija domaćinstva, ljudi i stada i bukvalno skapavaju od žeđi. Radi smo da im pomognemo, ali u Sjenici nemamo nijednu cisternu za vodu, tražićemo pomoć iz susednih opština i od Vojske, situacija je alarmantna, proglasili smo i vanrednu situaciju. Pošto nemamo vremena za ukopavanje vodovodnih cevi, od izvora Vrućac u zaseoku Višljevo do Crvskog, vodu ćemo spuštati crevom preko šuma i pašnjaka, bićemo uz ugroženi narod sve dok se situacija ne popravi, očekujemo da nam i država pomogne - ističe Mića Kaličanin, zamenik predsednika opštine Sjenica.




 

2024 © - Vesti online