Sreda 16.08.2017.
10:52
www.dw.com

Njujork tajms piše po nalogu Kremlja?

commons.wikimedia.org/Haxorjoe
Sedište Njujork tajmsa

Kada pitate Vitalija Suščevskog za optužbe protiv njegovog ranijeg poslodavca, on Vas odmah prekida. "To je laž", kaže bivši rukovodilac proizvodnje mlaznih motora u firmi Pivdenmaš (nekada: Južmaš) iz ukrajinskog Dnjepra. Njujork tajms je u ponedeljak objavio izveštaj prema kojem nagli napredak Severne Koreje na planu raketne tehnologije može imati veze sa Pivdenmašom.

Pivdenmaš je finansijski uzdrman, pa su kriminalci i nekadašnji radnici mogli da prošvercuju u Severnu Koreju stare sovjetske raketne motore ili njihove delove, piše njujorški dnevnik. List se poziva na studiju eksperta za rakete Mihaela Elemana sa Međunarodnog instituta za strateške studije IISS u Londonu, te na procene tajnih službi SAD. U tekstu se ne navode nikakvi dokazi, već samo indicije.

Eleman je analizirao slike novih severnokorejskih raketa srednjeg i dugog dometa tipa Hvasong 12 i 14 koje bi mogle imati potencijal da dosegnu SAD. Njegov zaključak: tako brz tehnološki razvoj u poslednje dve godine je bio moguć samo uz isporuke iz inostranstva, naime, iz bivšeg Sovjetskog Saveza. I nemački stručnjak za rakete Robert Šmuker sa Tehničkog univerziteta u Minhenu deli to mišljenje, mada izbegava da bilo koga konkretno okrivi.

Motor sa jednom komorom za sagorevanje podseća stručnjake na sovjetski model RD-250 koji je, doduše, imao dve komore, a proizvođen je 60-ih godina u firmi Energomaš kod Moskve.

Teško je dokazati da li je RD-250 proizvođen i u Pivdenmašu. Vitali Suščevski kaže da su ti motori sklapani u Rusiji, "u malim količinama". Eleman navodi da su oni pravljeni i u Ukrajini. I svojoj IISS-studiji on piše da mora da su i u Rusiji i u Ukrajini ostale stotine, ako ne i više, takvih raketa. I da je moguće i da ih je Pjongjangu isporučila i Moskva.

"Mi nikada nismo proizvodili takve motore kakvi su prikazani u Njujork tajmsu", kaže Suščevski koji je u Pivdenmašu radio gotovo pola veka. Penzionisani inženjer potvrdio je da su po završetku saradnje sa Moskvom, do kojeg je došlo zbog aneksije Krima, pogoni u Dnjepru ostali "praktično mrtvi". I zvanični Kijev i Pivdenmaš demantuju izveštaj Njujork tajmsa. Eleman pretpostavlja da vlada u Kijevu nije ništa znala o mogućem švercu.

To je prvi put da je nekadašnji proizvođač sovjetskih interkontinentalnih raketa tipa SS-18 osumnjičen da je prekršio sankcije UN i druge međunarodne sporazume. Pjongjang je, međutim, i ranije pokazivao interesovanje za ukrajinsku tehnologiju: 2012. su u Ukrajini osuđena dvojica Severnokorejaca koji su špijunirali u Pivdenmašu.

Posmatrači u Kijevu smatraju da članak u Njujork tajmsu može biti deo ciljane ruske kampanje. Tako Centar za armijske studije u jednoj analizi od utorka piše da američka publikacija nosi "znak informacionog napada na Ukrajinu". Cilj je, između ostalog, da Rusija skrene pažnju sa "sopstvenih isporuka raketne tehnologije Severnoj Koreji" i da se Ukrajina diskredituje, pre svega u očima SAD.

"Rusija ima zajedničku granicu sa Severnom Korejom, pa može da isporučuje sve moguće, uključujući i kompletne mlazne motore", kaže zamenik direktor Istraživačkog centra Mihailo Samus. Ukrajina, za razliku od Rusije, ima logističke teškoće.

2024 © - Vesti online