Petak 09.07.2010.
00:53
Tanjug

Iranci odustanite od kamenovanja preljubnice

Izvršavanje kazne izazvalo bi gnušanje i zaprepastilo svet



"Kamenovanje je srednjovekovna kazna, za koju nema mesta u modernom svetu (...) Izvršavanje te kazne izazvalo bi gnušanje i zaprepastilo ceo svet", kazao je ministar spoljnih poslova Vilijem Heg na konferenciji za novinare u Londonu.


On je pozvao Iran da se uzdrži od egzekucije i da preispita slučaj protiv Sakineh Muhamedi Aštijani, osuđene, prema izveštajima organizacije za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel", na smrtnu kaznu kamenovanjem zbog preljube, javila je agencija Rojters.


Američki Stejt department saopštio je da je duboko zabrinut zbog izveštaja o mogućem izvršenju smrtne kazne nad tom ženom.


Portparol Stejt departmenta Mark Toner pozvao je vlasti Irana da prekinu praktikovanje kamenovanja, koje je, kako kaže, u suprotnosti sa konvencijama UN o osnovnim ljudskim pravima i koje predstavlja "varvarski i gnusan akt".


"Amnesti internešenel" je prošle sedmice saopštio da strahuje da bi Aštijani, majka dvoje dece, mogla svakog trenutka da bude pogubljena kamenovanjem zbog preljube koju je počinila.


Ona je, prema izveštajima, 2006. godine osuđena zbog "nedozvoljene veze" sa dvojicom muškaraca i kao kaznu je pretrpela 99 udaraca bičem.


"Amnesti" navodi da je ona naknadno osuđena za "preljubu dok je bila u braku", što je porekla, ali je zbog toga osuđena na smrt kamenovanjem.

2024 © - Vesti online