Utorak 15.08.2017.
14:51
B. Božin - Vesti

Etihad zavrnuo slavinu: Er Berlin proglasio bankrot

EPA/Alexander Becher
Bankrot za Er Berlin

Zato je nemačka savezna vlada ressila da pruži podršku ovoj kompaniji uz pomoć prelaznog kredita od 150 miliona evra, pissu nemaccki mediji.

Akcije Er Berlina su skinute sa berze. Lufthanza-akcija su posle objavljivanja stečajnog postupka Er Berlina pale više od 2 odsto.

Sa Lufthanzom, za koju trenutno leti 35 massina Er Berlina u okviru tzv. "wet-lease“ sporazuma o zakupu, kao i sa drugim strankama ova kompanija dogovara prodaju delova preduzeća.

Lufthanza je saopštila da zajedno sa saveznom vladom podrzzava napore restrukturiranja kompanije. Time će se, između ostalog, omogućiti da iznajmljeni avioni Er Berlina, koji trenutno lete za Eurovings i Ostrijan Erlajns, mogu da nastave i dalje da lete.

Er Berlin je već duže vreme bio pod velikim pritiskom. Nakon što je kompanija pod osnivačem Joahimom Hunoldom značajno narasla i preuzela dba, LTU i Niki, rastuća konkurencija je počela da pravi ogromne poteškoće. Pre nekoliko godina je Etihad pomogao kompaniju i preuzeo 30 odsto akcija.

Sindikat pilota Kokpit je objavio da je za zaposlene Er Berlina vest o bankrotu bila šok.

"Etihad je pustio da Er Berlin padne kao vruć krompir, iako su novi investitori signalizovali interese za kompaniju. Time su investitori sa Golfa pokazali svoje pravo lice“, kaže se u saopštenju sindikata pilota.

2024 © - Vesti online