Sreda 16.08.2017.
04:47
R. Lukić - Vesti

Spremno dočekali svoje dijasporce

R. Lukić
Trčanje u vreći: Gradina i Niševići

Selo veselo, čiji je autor i voditelj novinar Saša Goronja, ima takmičarski karakter, a za titulu pobednika u sportskim disciplinama i kvizu znanja ove godine takmičilo se 16 sela prijedorske opštine.

U crkvenoj porti u Gradini, održano je polufinalno takmičenje, a učestvovale su ekipe Gradine, Gornje Marićke, Jelićke i Niševića.

R. Lukić

Takmičari su se nadmetali u sportskim disciplinama: bacanje obruča, trčanje u vreći, bacanje kamena s ramena i navlačenje konopca.

Poseban deo takmičenja je poljoprivredni kviz Znanje imanje, koji donosi najveći broj bodova i koji u slučaju izjednačenosti u sportskim disciplinama odlučuje i pobednika.

Pobednik u ukupnom plasmanu bila je ekipa Jelićke, koja će se 20. avgusta u finalnom delu za titulu najveselijeg sela takmičiti sa ekipama Gornje Lamovite, Donje Dragotinje i Gaćana.

Najveću pažnju kao i uvek na ovim manifestacijama privuklo je navlačenje konopca, u čemu su jelićani bili najbolji, a junak kviza znanja bio je četrnaestogodišnji Dragan Kvočka, član tima Gornje Marićke, koji je o kravama sve znao, iako je na pitanje voditelja na početku odlučno rekao da u domaćinstvu nemaju kravu.

Domaćinima, ekipi Gradine pobeda je "izmakla za dlaku" ali oni su zadovoljni činjenicom da su bili dobri domaćini i da su odličnom organizacijom posetiocima omogućili da nekoliko popodnevnih sati, prethodno osveženim dugo čekanom kišom, uživaju u zanimljivom sportskom programu i izvornim narodnim pesmama koje je svirajući klavijaturu pevao u ovom kraju poznati muzičar Aleksandar Mijatović.

R. Lukić

Posebno je pohvaljena najmlađa folklorna grupa KUD-a Omarska, koja je u neophodnim sportskim pauzama veoma uspešno zabavljala zadovoljne gledaoce koji su na ovu manifestaciju stigli iz više susednih sela, Evrope i država regije.

- Svi smo zadovoljni, jer je organizacija funkcionisala dobro, a najvažnije je da oživimo selo i da sačuvamo stare običaje i obeležja našega naroda - rekao je za medije Draško Đervida, predsednik Saveta mesne zajednice Gradina.

R. Lukić

Pametni i jaki

- Nije to da smo mi Jelićani samo jaki već smo i pametni. Varate se ako mislite da je navlačenje konopca samo snaga. Treba tu i tehnika. A tako je i kod bacanja kamena s ramena - kaže Zemunac Ostoja Tomić, bivši stanovnik Pariza, koji je celo vreme zdušno navijao za svoje zemljake iz rodne Jelićke.





 

2024 © - Vesti online