Utorak 15.08.2017.
12:12
Vestionline, Glas Srpske

Čeka nas enormna skupoća: Sve skače za 50 odsto

pixabay.com
Poskupljenje hrane

Proizvođač krompira iz Rogatice Dragomir Džida, kaže da im je suša prepolovila ovogodišnji rod i da će ovo povrće sigurno poskupeti krajnjim potrošačima. "Cene će verovatno biti više za oko 40 odsto u odnosu na prošlu godinu", rekao je Džida, koji objašnjava da je sada kilogram krompira marka, a lani je koštao pola marke.

To će pokrenuti lančano povećanja cena hrane čiji se vrhunac očekuje na proleće.

Ratari su jednoglasni - sunce im je spržilo većinu roda u njivama i voćnjacima, a one plodove koje su uspeli da spasui, moraće da prodaju po višim cenama kako bi bar delimično ublažili gubitke. 

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ovogodišnja suša umanjila je biljnu proizvodnju za 40 do 60 odsto, a u pojedinim područjima i do 80 procenata, dok je ukupna šteta procenjena na oko 270 miliona maraka. 

Ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić je upozorio da će to neminovno uticati na rast cena.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković tvrdi da su ovogodišnje štete u poljoprivrednoj proizvodnji veće od 300 miliona maraka i da će sa sobom doneti lančana poskupljenja. 

Zbog toga su, dodaje, podjednako na udaru i poljoprivredni proizvođači i potrošači. 

"Suša je svuda ostavila traga. I u ratarstvu, povrtarstvu i voćarstvu, tako da očekujemo u svim tim oblastima poskupljenja. Cena hrane za stoku biće veća do 20 odsto i direktno će dovesti do povećanja troškova te proizvodnje", kaže Marinković dodajući da bi stoka mogla da pojeftini jer će se uzgajivači rešavati viška životinja koje neće moći da hrane. 

Kazao je da poskupljenja neće biti drastična ako Vlada RS realizuje svoje obećane mere za ublažavanje šteta. 
 

2024 © - Vesti online