Utorak 15.08.2017.
11:48
Vestionline, Tanjug

Amerikanci potpisali da neće priznati Kosovo?

EPA/Sasa_Stankovic
Ričard Holbruk potpisao

- Uništen i izgubljen je i originalni primerak Dejtonskog sporazuma - otkriva za "Srpski telegraf" Dačić, koji je istraživao kako su nestali sporazumi koji su za Srbiju i danas od ključne važnosti.

- Svi se prave blesavi kad ih pitam, a nezamislivo je da Srbija nema sačuvan primerak Dejtonskog sporazuma. Svi Miloševićevi saradnici tvrde, a njegova sekretarica se kune da je Milošević zvao i da joj je dao papir na kome je Holbruk, tadašnji glavni pregovarač između Zapada i Srbije i američki izaslanik, potpisao Miloševiću (tokom pregovora 1998. i 1999) da Amerika nikada neće priznati nezavisnost Kosova - kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, taj papir je nestao, jer je sve opljačkano.

- Nema ni tog papira, oni su, bre, sve opljačkali. Kad su hapsili Slobu, ništa nije ostalo - navodi Dačić za "Srpski telegraf".

Dačić je ogorčen i zbog toga što se, kako kaže, ne zna da je Milošević zaslužan za sporazume od kojih država i danas ima koristi.

- Dejtonski sporazum je njegovo delo, kao i druga stvar, ono za šta se još danas jedino držimo, a to je Rezolucija 1244 - navodi Dačić.

Da su dokumenta uništena ili nestala, potvrdili su za "Srpski telegraf" i bivši državni funkcioneri, ali i nekadašnji ministri DOS.

Jedno od objašnjenja gde je nestao "dejtonac" pružio je bivši ministar spoljnih poslova i čelnik DOS Goran Svilanović, koji je tvrdio da nije zatekao ovaj dokument kada je preuzeo resor 2000. godine, a da su mu službenici rekli da je možda izgubljen kada je arhiva sklanjana za vreme bombardovanja 1999. godine, navodi list.

2024 © - Vesti online