Sreda 16.08.2017.
00:11
M. Đorđević - Vesti

Kolo srpskih sestara - junakinje u ratu i miru (12): Zabranjeno sećanje na Delfu

Vesti (arhiva)
Kolo srpskih sestara

Delfa se našla među dobrovoljcima na svim frontovima da bi kao bolničarka bdela nad ranjenicima, iscrpljujući se često do ivice smrti.

I u ratu i u miru svoj um, obrazovanje i lepotu stavila je u službu srpskog naroda, otvarajući vrata mnogih važnih evropskih domova i institucija.

Međutim, sećanje na ovu odvažnu i nesebičnu ženu zabranjeno je posle Drugog svetskog rata jer je ona novim vlastima uputila jednu neobičnu molbu, za milost poraženom protivniku.

Hiljade spasenih života

Rođena 1881. godine u Podgorici kao kći Ivana Musića, vojvode iz bosansko-hercegovačkih ustanaka, Delfa je rano ostala siroče.

Usvojio ju je srpski dobrotvor Mihailo Bogićević, tada predsednik Beogradske opštine i omogućio joj dobro obrazovanje.

Završila Višu žensku školu u Beogradu i otišla u Ženevu da bi postala hemičarka. 

Studije nije završila zbog smrti poočima 1889. godine, ali se u Švajcarskoj, među studentskom omladinom, napojila idejama o oslobođenju svog naroda.

Ponesena njima, odlazi 1900. u Skoplje, u srce Stare (Vardarske) Srbije da bi predavala srpskim đacima. U toj službi nije dugo ostala.

Njena lepota i odvažnost privukli su 15 godina starijeg književnika Ivana Ivanića, srpskog konzula u Skoplju.

Ivanić je učestvovao ne samo u javnim, nego i u tajnim aktivnostima kojima je Kraljevina Srbija podupirala ustanike u Makedoniji protiv Turaka.

Udajom za njega i Delfa je postala obaveštajac. Prenosila je zabranjene knjige i spasavala progonjene Srbe.

Konačno, 1903, sa slikarkom Nadeždom Petrović okuplja ugledne Srpkinje u udruženje za pomoć Srbima van Srbije.

Na osnivačkoj skupštini Kola srpskih sestara u Kolarcu bilo je 3.000 žena, koje su među prvima u Evropi zatražile pravo glasa, i uz to bile spremne da učine sve za spas i ujedinjenje svog naroda.

Uskoro su dobile tešku priliku da to i dokažu. Srbija se već od 1912. našla u ratnom vrtlogu. Kolo početkom Prvog balkanskog rata, saradnjom sa ledi Luiz Pedžet, osniva Četvrtu rezervnu bolnicu u Beogradu.

Ta bolnica zahvaljujući neumornoj supruzi diplomate Ivanića dobija veliku pomoć iz Evrope, čak i Amerike.

Delfa sa suprugom 1913. odlazi u Lješ u Albaniji, gde sa užasom zatiče srpske ranjenike bez ikakve nege. Za njih osniva bolnicu, potom odlazi u Drač.

Tu je, brinući o najtežim bolesnicima, zaražena tifusom. Tek zalečena, vraća se u Beograd, u Savamalsku bolnicu, gde radi danonoćno, i oboleva ponovo.

Iako je jedva izvukla glavu, već početkom Prvog svetskog rata obrela se u Skoplju da bi sa ledi Pedžet obrazovala još jednu bolnicu.

Odatle se 1915. godine povlači sa vojskom i narodom do albanske obale. Odlazi u Italiju, gde saznaje da srpski zarobljenici u Nemačkoj i Austrougarskoj masovno umiru od gladi.

Organizuje Srpkinje u Parizu, Ženevi i Nici na zajedničkom prikupljanju pomoći i uspeva da ubedi francusku vladu da šalje pakete sa hranom, čime je spaseno još nekoliko hiljada života.

Medalja za milosrđe

U Londonu je 1915. Delfa Ivanić osnovala Srpsko potporno udruženje za smeštaj 500 srpskih đaka u Oksfordu i Birmingemu. Zbog ovih, i svih pređašnjih zasluga u ratovima, postaje prva žena iz Srbije koja je dobila najviše međunarodno humanitarno odlikovanje "Florens Najtingejl".

Gestapo na vratu

U Beograd se Delfa Ivanić vratila 1919. godine, i sva predala radu u Kolu.

Učestvuje u podizanju Doma sa internatom za siromašne devojke, drži predavanja u Jugoslaviji i evropskim gradovima o ženskim humanitarnim društvima.

U toku novog rata 1941. izabrana je za predsednicu Kola, koje od prvih dana pruža utočište izbeglicama iz NDH, Bosne i Slovenije.

Kada je 1942. Delfa Ivanić odbila poziv nemačkih vlasti za saradnju, Gestapo ju je uhapsio i oduzeo joj imovinu, a Kolo zabranio.

Pošto je puštena na slobodu zbog slabog zdravlja, Delfa je odbila da sarađuje i sa Milanom Nedićem i Dimitrijem Ljotićem, čelnicima okupacione vlade, podržavajući jedino ravnogorski pokret Dragoslava Mihailovića. Zbog toga je Gestapo ponovo hapsi, u februaru 1944. godine.

Svedoci narodnog stradanja

Delfa Ivanić je rođena od majke Cvije, iz čuvene hercegovačke porodice Vuksanovića iz Stoca, i oca Ivana Musića, poglavara katolika iz Popova Polja i jednog od vođa Hercegovačkog ustanka.

Njeni roditelji su se, posle nesporazuma sa knjazom Nikolom Petrovićem 1881. preselili u Srbiju gde su brzo stekli širok krug prijatelja, ali su oboje ubrzo umrli, verovatno od tuberkuloze.

Posle prekida studija u Ženevi, Delfa se zaposlila u Skoplju 1900. kao nastavnica, uspevajući, poput roditelja, da stekne dosta prijatelja.

Pošto se 1901. godine udala za diplomatu i književnika Ivana Ivanića, živela je u Carigradu, Budimpešti, Rijeci, Trstu, Frankfurtu na Majni.

Oboje su bili svedoci velikog stradanja srpskog naroda u Staroj Srbiji i Makedoniji nakon Ilindanskog ustanka, što je i dovelo dotle da sa beogradskom slikarkom Nadeždom Petrović Delfa osnuje Kolo srpskih sestara 1903. godine.

SUTRA - Kolo srpskih sestara - junakinje u ratu i miru (13): Nudila svoju glavu za Dražinu

 

2024 © - Vesti online