Utorak 15.08.2017.
09:47
M. Đorđević - Vesti

Izvori zdravlja i dugovečnosti: Lečilište sa 33 izvora

youtube.com/srbvladimir
Izvor zdravlja i lepote: Lukovska banja

Ušuškala se u kotlini Lukovske reke, desne pritoke Košanice. Okolo su vrhovi Oštri krš, Prolupnica, Medukamen, Gradište, Vrletnica...

Deli se na dva dela. U zapadnom delu, Gornjoj banji, nalazi se čak 20 prirodnih izvora i dve bušotine.

U Donjoj banji, istočnom delu, ima 13 izvora i dve bušotine.

Temperatura vode u Lukovskoj banji kreće se od 22 do 65 stepeni Celzijusa. Arheološki dokazi ukazuju da su ove izvore koristili i stari Rimljani. Pored njih je još u srednjem veku postojalo naselje.

Izgradnja Lukovske banje počela je 1924. Krčila se gusta šuma da bi se izgradili odgovarajući objekti za smeštaj gostiju. U to vreme otvorene su i tri kafane.

Dvadesetak godina kasnije sagrađeno je prvo kupatilo, sa muškim i ženskim bazenom. Nekoliko godina nakon toga sazidana je i zgrada sa 18 soba i ukupno 36 ležajeva.

Međutim, ona danas više ne postoji, jer je veliki zemljotres, koji se odigrao 1980. godine, uzdrmao njene temelje.

Razvoju Banje doprinela je i izgradnja osnovne škole, hidroelektrane, restorana i hotela Kopaonik. Poslednjih godina napravljeno je još smeštajnih i ugostiteljskih objekata.

Popularnosti ovog lečilišta najviše su doprineli izvori lekovite termomineralne vode koji blagotvorno utiču na probleme sa krvnim sudovima, lečenje bubrežnih oboljenja, reume... Mnogi ovde dolaze i zbog terapije mineralnim blatom.

Đavolja varoš u blizini

Najzanimljivija atrakcija u blizini Lukovske banje je Đavolja varoš, spomenik prirode koji je pre nekoliko godina bio kandidat za listu svetskih čuda. U Banji postoje i sedam staza zdravlja, koje su sve različite po dužini i po raznim čudesima koje ćete na njihovim putanjama otkriti. Zajedničko im je, što sve kreću od iste tačke, iz samog centra.



 

2024 © - Vesti online